Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UPDATE: AIEA a fost informată despre situaţia de la Cernobîl, dar nu consideră că există efecte grave

cernobil.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a echipamentelor sale de securitate este complet tăiată din cauza acţiunilor militare ruse, a anunţat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, potrivit AFP preluată de Agerpres. AIEA a fost informată despre situaţia de la Cernobîl, dar nu consideră că există efecte grave. 

Update 16:20 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a fost informată de autorităţile ucrainene că sistemele centralei nucleare nefuncţionale şi izolate de la Cernobîl nu sunt alimentate cu electricitate, dar nu consideră că în acest moment există riscul unor efecte grave.

"Căldura bazinului de stocare a combustibilului şi volumul de apă pentru răcire de la Cernobîl sunt suficiente pentru reducerea în mod eficient a temperaturii fără a fi nevoie de energie electrică", a explicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Compania naţională pentru Energie Nucleară din Ucraina (Energoatom) a acuzat Rusia că a oprit alimentarea cu electricitate a sistemelor Centralei nucleare de la Cernobîl, care nu este în funcţiune şi este izolată după accidentul nuclear din 1986. Autorităţile ucrainene susţin că există riscuri majore de radiaţii şi cer Rusiei să permită repararea sistemelor de alimentare cu electricitate.

Știrea inițială: Centrala de la Cernobîl, aflată în 1986 la originea celei mai grave catastrofe nucleare, "a fost complet deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus", a scris Ukrenergo pe pagina sa de Facebook, precizând că nu mai există alimentare electrică.

Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată, potrivit Reuters.

Lucrările pentru repararea conexiunii şi restabilirea alimentării cu electricitate a centralei, care este ocupată de trupe ruse, nu au fost posibile din cauza luptelor în derulare, a precizat Energoatom.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că autorităţile nu ştiu nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, din cauză că nu pot afla ce se întâmplă acolo în contextul în care centrala este sub controlul trupelor ruse.