Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina interzice exporturile de bunuri agricole cheie, inclusiv cele de grâu, zahăr și carne

wheat-g05d6aada3_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Guvernul ucrainean interzice exporturile de bunuri agricole cheie potrivit unei rezoluții a cabinetului. Decizia ar putea duce la o scumpire și mai mare a alimentelor pentru că Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de produse agricole din Europa.

Potrivit deciziei guvernului de la Kiev, de acum este "interzis" să se exporte din Ucraina ovăz, mei, hrișcă, zahăr, sare, grâu, carne, precum și bovine și produse derivate din acestea, anunță CNN preluat de Mediafax.

"Acest lucru înseamnă o interdicție de facto a exporturilor", se arată în declarația cabinetului.

Ministrul ucrainean al politicii agrare și al alimentației, Roman Leshchenko, a declarat că măsurile au fost luate "pentru a preveni o criză umanitară în Ucraina" și "pentru a satisface nevoile populației de produse alimentare critice".

Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de produse agricole din Europa, conform datelor Comisiei Europene.

Împreună, Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile globale de grâu, potrivit Gro Intelligence, o firmă de analiză a datelor agricole.

Prețul grâului a crescut vertiginos în urma invaziei Rusiei în Ucraina, atingând niveluri care nu au mai fost văzute din 2008.

Înainte de invazie, Ucraina era pe cale să înregistreze un an record în ceea ce privește exporturile de grâu, în timp ce exporturile de grâu ale Rusiei încetineau, potrivit Departamentului de Agricultură al SUA.