
Politică
Maternitate bombardată în Ucraina: UE condamnă o ''crimă de război odioasă'' (Josep Borrell)
razboi ucraina1.jpg

"Mariupol este sub asediu. Bombardarea de către Rusia a unui spital care includea o maternitate este o crimă odioasă", a postat Josep Borrell pe Twitter. "Atacurile aeriene asupra cartierelor rezidenţiale şi blocarea convoaielor de ajutor (spre oraş) de către forţele ruse trebuie să înceteze imediat", a adăugat șeful diplomaţiei UE, reamintind "necesitatea" de a organiza "imediat" coridoare umanitare, relatează AFP preluată de Agerpres.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a justificat acest bombardament susținând că de fapt clădirea servea drept bază de operaţiuni pentru un batalion naţionalist ucrainean.
"Această maternitate a fost cucerită de multă vreme de batalionul Azov şi de alţi radicali şi toate femeile însărcinate, infirmierele şi alte persoane din staff au fost alungate", a declarat Lavrov la finalul convorbirilor cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba din Turcia.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat miercuri bombardarea acestui spital drept o "crimă de război", văzând în ea "dovada că un genocid al ucrainenilor este pe cale să se producă".
Premierul spaniol Pedro Sanchez a calificat şi el drept "crime de război" bombardarea de spitale de către forţele ruse în Ucraina, dând asigurări că Madridul, la unison cu ţările UE, susţine ancheta Curţii Penale Internaţionale (CPI) "pentru ca aceste acte criminale să nu rămână nepedepsite".
Procurorul CPI a anunţat pe 2 martie "deschiderea imediată" a unei anchete privind situaţia din Ucraina şi asupra unor posibile crime de război, după ce a primit undă verde din partea celor 39 de state-părţi ale CPI.
Washingtonul a denunţat o utilizare "barbară" a forţei împotriva civililor la Mariupol. Purtătorul de cuvânt al guvernului francez Gabriel Attal a denunţat lovituri "inumane şi laşe" şi o acţiune "incalificabilă".