
Politică
Mecanism de monitorizare a propaganei pro-ruse sau "ministerul adevărului"?
cum_functionau_conturi_false_facebook_psd_expert.png

Totul a pornit de la un articol din profit.ro potrivit căruia statul face o platformă informatică prin care va scana dezinformările online atât din presă cât și de pe bloguri și rețele sociale. Potrivit propunerilor transmise de Guvern, scria profit.ro, combinațiile de cuvinte considerate posibilă dezinformare și propaganda rusă sunt cele care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis cu un context de “corupție” ori “incompetență”.
Purtătorul de cuvânt al executivului a precizat că Guvernul respinge orice formă de cenzură sau de îngrădire a liberei exprimări și susține orice inițiativă care respectă nevoia de informare a publicului în condițiile legii, literei și spiritului Constituției.
Am stat de vorbă cu Oana Popescu, directorul ONG-ului Global Focus pe care a întrebat-o de unde a pornit ideea monitorizării, ce se întâmplă cu rapoartele pe care le vor face organizațiile neguvernamentale implicate în proiect, care vor fi recomandările transmise autorităților și și la ce să ne așteptăm din partea autorităților:
Mai multe organizații civice cer Guvernului să nu instituie cea ce ele numesc ”Ministerul Adevărului”
”Înțelegem circumstanțele excepționale în care ne aflăm și nevoia evidentă de protejare a spațiului informațional public, dar această protecție trebuie realizată altfel decât prin crearea unei platforme online și pornirea unei „vânători de vrăjitoare”. E nevoie de autorități care să comunice prompt, coerent și transparent în situații de criză și nu numai, care să furnizeze informații atunci când le sunt solicitate și care să nu trebuiască să își ascundă incompetența și corupția prin reducerea numărului de materiale „critice” la adresa guvernanților.
Orice demers care poate limita libertatea de exprimare și impune anumite restricții în numele combaterii dezinformării trebuie să se realizeze transparent și cu maximă răspundere din partea tuturor organizațiilor implicate. Este dreptul oricărei organizații să facă ce activități are în mandat, dar în momentul în care decid un mecanism asumat guvernamental, întregul demers trebuie să fie desfășurat cu maximă transparență, se arată în comunicatul organizațiilor civice.
Printre acestea se numără
Centrul pentru Jurnalism Independent
Funky Citizens
Expert Forum
Comunitatea Declic
Factual.ro
Sindicatul Roman al Jurnaliștilor – MediaSind