Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis, la inaugurarea construcţiei Casei Francofoniei: Valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu

whatsapp_image_2022-03-16_at_13.21.23.jpeg

Sursa imaginii: 
RFI România

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, cu ocazia inaugurării construcţiei Casei Francofoniei miercuri la Universitatea Politehnica din Bucureşti, că această clădire este o dovadă că valorile francofonoei le sunt românilor nu doar „o preţioasă moştenire”, ci şi o resursă care stimulează noi energii. Şeful statului a subliniat că, din păcate, în ultima perioadă „valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu”, însă România este pe deplin implicată în apărarea lor, iar „alături de partenerii şi aliaţii noştri, ne aflăm în prima linie a solidarităţii faţă de poporul ucrainean”.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat miercuri la inaugurarea construcţiei Casei Francofoniei alături de ambasadori ai ţărilor francofone, reprezentaţi ai organizaţiilor francofone din ţară, reprezentanţi ai mediului academic, precum şi înalţi demnitari care sprijină iniţiativa Casei Francofoniei în România.

Am inaugurat astăzi, împreună, lucrările la Casa Francofoniei. Este într-un fel spus, fiindcă avem un constructor care lucrează aşa de repede că până ne-am organizat deja a ieşit cu construcţia din pământ, dar eu cred că momentul marcării este la fel de important şi este un moment important din viaţa comunităţii academice a Universităţii Politehnica Bucureşti, dar şi un act cu o încărcătură simbolică deosebită. Clădirea pe care o ridicaţi în acest loc este o dovadă că valorile francofoniei ne sunt nouă, românilor, nu doar o preţioasă moştenire, dar şi o resursă care stimulează noi şi noi energii. Fructificarea potenţialului tinerei generaţii, preţuirea diversităţii, a libertăţii şi a democraţiei, toate acestea constituie platforma pe care se sprijină proiectele şi angajamentele noastre pentru viitor. În campusul politehnicii bucureştene învaţă peste 4.000 de studenţi din ţări care fac parte din Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Este dovada cea mai bună că Francofonia Viitorului este direct legată de educaţia tinerilor, care facilitează întâlnirea unor identităţi diferite şi care generează solidaritatea pentru proiecte comune. De aproape trei decenii, România şi mişcarea francofonă universitară din ţara noastră îşi probează concret angajamentul pentru valorile păcii, ale dialogului paşnic dintre culturi şi ale respectului drepturilor fundamentale ale omului”, a afirmat preşedintele Iohannis citat de News.ro.

Şeful statului a reiterat susţinerea Ucrainei de către România, pentru că ţara noastră este implicată în apărarea valorilor reale.

Din păcate, valorile noastre sunt în aceste zile sub asediu. Ţara noastră este fundamental, energic şi deplin implicată în apărarea lor. Ucraina, stat observator al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, este victima unei agresiuni militare larg condamnate de comunitatea internaţională. Alături de partenerii şi aliaţii noştri, ne aflăm în prima linie a solidarităţii faţă de poporul ucrainean. Luăm foarte în serios, atât la nivelul autorităţilor, cât şi la nivelul sectorului asociativ şi de voluntariat, rolul nostru în a uşura situaţia celor nedrept loviţi de acest război cumplit. Oferim adăpost celor care fug din calea războiului şi protecţie tuturor celor care o solicită, am înfiinţat şi operaţionalizat centrul de gestionare şi distribuire a sprijinului umanitar internaţional destinat populaţiei ucrainene greu afectate de agresiunea Rusiei. Elevii şi studenţii ucraineni care vin la noi au posibilitatea de a se înscrie în sistemul de învăţământ din România”, a completat preşedintele Klaus Iohannis.

El a mai spus că „domeniul educaţiei în ansamblul său are o contribuţie importantă la efortul naţional de găzduire a refugiaţilor, iar mediul academic este pregătit să primească peste 10.000 de studenţi din Ucraina”.

Sunt convins că studenţii ucraineni se vor integra rapid  în comunităţile academice din România. Vor avea astfel oportunitatea să îşi continue şi să îşi desăvârşească pregătirea universitară, pentru a fi de folos poporului lor. Sunt încredinţat că universităţile noastre vor demonstra că nimic nu este mai puternic decât forţa solidarităţii şi nimic nu poate să biruie voinţa popoarelor de a fi libere şi prospere. Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes tuturor”, a conchis şeful statului.


Sursa imaginii: 
RFI România


Sursa imaginii: 
RFI România