Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Juan Carlos revine în Spania. Doar în vizită

juan.jpg

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Fostul rege al Spaniei revine în țară, pentru o scurtă vizită, anunță palatul regal. Juan Carlos a plecat în exil, în august 2020, în Emiratele Arabe Unite, pe fondul unor suspiciuni de delapidare la adresa sa. Între timp, investigațiile care îl vizau au fost închise.

Fostul rege Juan Carlos pune astăzi piciorul pe pământ spaniol la Sanxenxo, în Galiţia.

Luni  își va vizita familia, pe regele Felipe al VI-lea şi pe soţia acestuia Sofia, precum şi alţi membri ai familiei.

Apoi Juan Carlos va pleca "în aceeaşi zi" spre Abu Dhabi "unde şi-a stabilit reşedinţa permanentă şi stabilă", anunță palatul regal într-un comunicat citat de AFP și Agerpres.

Vizita este conformă cu "dorinţa Majestăţii Sale Juan Carlos de a călători cu regularitate în Spania pentru a-şi vizita familia şi prietenii" într-un cadru "privat", se mai arată în comunicat, după ce posibilitatea ca fostul monarh să locuiască într-un palat oficial a atras critici în Spania.

Figură centrală în tranziţia democratică după moartea dictatorului Franco în 1975, Juan Carlos, care a abdicat în 2014 pe fondul scandalurilor, a părăsit Spania pentru Abu Dhabi în august 2020, după dezvăluiri din ce în ce mai compromiţătoare despre stilul său de viaţă şi despre sursele neclare ale averii sale. La acel moment a explicat că doreşte să îi "faciliteze" fiului său, Felipe al VI-lea, "exercitarea" îndatoririlor sale în faţa "consecinţelor publice ale anumitor evenimente petrecute în viaţa sa privată".

Cele trei investigaţii care îl vizau au fost închise la începutul lunii martie, deschizând calea unei posibile reveniri în Spania.

Chiar înaintea exilului, Felipe al VI-lea a decis, în martie 2020, să renunţe la moştenirea tatălui său şi să îi retragă acestuia alocaţia anuală de aproape 200.000 de euro.