Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu mâinile goale în fața coronavirusului. Coreea de Nord luptă împotriva Covid cu ceai și apă sărată

corona.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Numărul total de cazuri Covid din Coreea de Nord a depășit astăzi 2 milioane. Experții cred că autoritățile nord-coreene nu raportează cifre reale pentru a dovedi că răspunsul lor a fost eficient, scrie cotidianul britanic The Guardian, în timp ce BBC atrage atenția că în lupta cu coronavirusul Coreea de Nord mizează pe medicina tradițională.

Coreea de Nord a raportat astăzi 263.370 de noi cazuri de febră și două decese, numărul total de cazuri ridicându-se astfel la 2,24 milioane, inclusiv 65 de decese, potrivit agenției de presă de stat KCNA.

Din datele prezentate nu reiese câte dintre aceste cazuri au fost testate pozitiv pentru Covid. Autoritățile văd „rezultate bune” în lupta împotriva virusului.

Experții internaționali, citați de The Guardian, au pus sub semnul întrebării „rezultatele bune”  de vreme ce numărul persoanelor cu simptome ale virusului a depășit 2 milioane.

De altfel numărul tot mai mare de cazuri și lipsa resurselor medicale și a vaccinurilor au determinat agenția ONU pentru drepturile omului să avertizeze asupra consecințelor „devastatoare” pentru cei 25 de milioane de locuitori ai Coreei de Nord, iar oficialii Organizației Mondiale a Sănătății se tem că o răspândire necontrolată ar putea da naștere la noi variante mortale.

Coreea de Nord a respins până în prezent sprijinul medical extern, iar mass-media de stat a recomandat tratamente tradiționale pentru a face față la ceea ce este denumit "febră".

Pentru cei care nu sunt grav bolnavi, ziarul Rodong Simnun, al partidului de guvernământ, a recomandat remedii care includ ceai de ghimbir sau de caprifoi și o băutură din frunze de salcie, notează BBC.

Populației I s-a transmis că băuturile fierbinți ar putea calma durerile de gât sau tusea și ar putea ajuta la hidratare.

Ghimbirul și frunza de salcie ameliorează, de asemenea, inflamația și reduc durerea, dar nu reprezintă un tratament pentru virusul în sine.

Presa de stat a intervievat recent un cuplu care a recomandat gargara cu apă sărată dimineața și seara.

O "mie de tone de sare" fuseseră trimise la Phenian pentru a face o "soluție antiseptică", a relatat agenția de presă de stat.

Unele studii sugerează că gargara și clătirile nazale cu apă sărată combat virușii care provoacă răceala comună, dar există puține dovezi că acestea încetinesc răspândirea Covid.

Apa de gură poate ucide virusul în laborator, potrivit unui studiu, dar nu s-a demonstrat în mod convingător că ar fi de ajutor la oameni.

Televiziunea de stat a sfătuit pacienții să folosească analgezice, cum ar fi ibuprofenul, precum și amoxicilină și alte antibiotice. Ibuprofenul (și paracetamolul) pot scădea temperatura și pot ameliora simptome precum durerile de cap sau durerile de gât, dar nu vor elimina virusul și nici nu vor împiedica dezvoltarea acestuia. Antibioticele, destinate infecțiilor bacteriene și nu virusurilor, nu sunt recomandate.

Iar folosirea inutilă a antibioticelor riscă să dezvolte viruși rezistenți.

Sistemul de sănătate, deosebit de slab în afara capitalei Phenian, suferă de lipsă de personal, medicamente și echipamente.

Coreea de Nord a refuzat trei milioane de doze de vaccin fabricate în China, anul trecut - și ar fi respins și alte oferte - în cadrul Covax, sistemul global de distribuire a vaccinurilor, scrie Mediafax.