Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Rafila: Campania de vaccinare anticovid, compromisă de politizare

rafila.jpg

Medicul Alexandru Rafila va deschide lista PSD pentru Camera Deputaților în București
Medicul Alexandru Rafila va deschide lista PSD pentru Camera Deputaților în București
Sursa imaginii: 
Facebook

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 din România a fost „compromisă de politizarea ei şi de faptul că, în mod evident, în ciuda încetinirii ritmului de vaccinare, epidemia a fost declarată învinsă în primăvara - vara anului 2021 de către principalii doi lideri politici ai României din acea perioadă”, a declarat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

 

"Vaccinurile împotriva acestei infecţii (COVID-19 - n.red.) au reprezentat cea mai spectaculoasă, nu ştiu dacă descoperire, dar cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei, pentru că, într-un timp extrem de scurt - avem luna martie când OMS a declarat practic pandemia cu noul coronavirus - am avut un interval de puţine luni în care s-a ajuns la autorizarea de vaccinuri care să oprească transmiterea bolii. Vă aduc aminte că cea mai frecventă întrebare era "când credeţi că obţinem un vaccin care să oprească această pandemie?”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, îngrijorarea societăţii era legată de protecţia sănătăţii, dar şi de traumele care începeau să se cristalizeze în România şi în multe alte ţări, între acestea fiind închiderea şcolilor, afectarea diverselor activităţi de natură economică, socială.

Ministrul Sănătății mai spune că, dacă la începutul pandemiei a existat o competiţie foarte mare între cetăţeni privind accesul la vaccin, ulterior, „din nefericire, cel puţin în ţara noastră, a existat o abordare nefericită, care a încercat să compromită efortul autorităţilor, pentru că a existat un efort logistic consistent şi s-a sădit neîncrederea prin faptul că a existat o campanie de discreditare a acestui efort, fiind vorba de o competiţie în interiorul guvernului de coaliţie”.

„Ulterior, campania de vaccinare din ţara noastră a fost compromisă de politizarea ei şi de faptul că, în mod evident, în ciuda încetinirii ritmului de vaccinare, epidemia a fost declarată învinsă în primăvara - vara anului 2021 de către principalii doi lideri politici ai României din acea perioadă. (...) În ciuda unui efort logistic şi financiar pentru o ţară ca România, succesul a fost îndoielnic, pentru că a fost foarte multă politică şi a fost insuficient de bine pregătită o campanie de informare şi de comunicare” a mai spus Alexandru Rafila.