Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Laureatul rus al Premiului Nobel Dmitri Muratov şi-a vândut medalia. 103 milioane dolari pentru copiii strămutaţi din Ucraina

muratov.jpg

Laureatul rus al Premiului Nobel, Dmitri Muratov, şi-a vândut medalia. 103 milioane dolari pentru copiii strămutaţi din Ucraina.
Laureatul rus al Premiului Nobel, Dmitri Muratov, şi-a vândut medalia. 103 milioane dolari pentru copiii strămutaţi din Ucraina.
Sursa imaginii: 
Twitter/Nexta

Dmitri Muratov, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, și-a vândut prestigioasa medalie de aur într-o licitație la New York. Cumpărătorul, care a dorit să își păstreze anonimatul, și-a adjudecat medalia pentru suma de 103,5 milioane de dolari. Suma va fi donată programului UNICEF dedicat copiilor ucraineni strămutaţi în urma războiului, potrivit Heritage Auctions care a organizat licitaţia.

Dmitri Muratov, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, editor al ziarului independent de investigaţii Novaya Gazeta, spune că Premiul Nobel "îţi oferă ocazia să fii auzit".

"Cel mai important mesaj astăzi este ca oamenii să înţeleagă că există un război şi că trebuie să ajutăm oamenii care suferă cel mai mult", a declarat Muratov într-un videoclip publicat de Heritage Auctions.

El și-a licitat medalia de aur luni seara la New York.

Un cumpărător anonim, care a licitat prin telefon, a fost dispus să plătescă 103,5 milioane de dolari pentru medalie, scrie site-ul BBC citat de Mediafax. 

Suma va fi donată programului UNICEF dedicat copiilor ucraineni strămutaţi în urma războiului

Muratov a câştigat Premiul Nobel pentru Pace anul trecut, împreună cu jurnalista Maria Ressa, care a cofondat site-ul de ştiri online Rappler din Filipine.

Muratov a făcut parte din grupul de jurnalişti care au fondat Novaya Gazeta în 1993, după căderea Uniunii Sovietice.

Începând cu anul 2000, şase jurnalişti ai ziarului şi colaboratori au fost ucişi în legătură cu activitatea lor, inclusiv reporterul de investigaţie Anna Politkovskaia.

Novaya Gazeta şi-a suspendat activitatea în martie, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina.

Acest lucru a avut loc după ce Moscova a declarat că oricine ar fi descris acţiunile Rusiei în Ucraina ca fiind un "război" ar fi fost pasibil de amenzi grele sau închidere.