Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România va cumpăra submarine și elicoptere din Franța

scorpene-ins_kalvari_s21_at_sea.jpg

Submarin clasa Scorpène. În imagine, INS Kalvari din dotarea Marinei indiene, vas construit la Mazagon Dock
Sursa imaginii: 
Wikimedia / Indian Navy (GODL-India)

Armata Română va achiziționa submarine Scorpene și elicoptere din Franța, a anunțat ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, potrivit publicației Actualno, citată de Rador.

Vasile Dîncu a anunțat că a fost semnată o scrisoare de intenție cu ministrul francez al Apărării în acest sens.

"Am semnat o scrisoare de intenţie cu ministrul Apărării din Franţa pentru un proiect viitor unde am început demersurile pentru a duce în Parlament noile componente de înzestrare: este vorba despre submarinele Scorpene şi elicoptere (...) Este o scrisoare de intenţie pe care am făcut-o cu guvernul francez şi dorim să implementăm acest proiect (...) Am început să luăm lecţiile pe care ni le dă războiul din Ucraina şi să vedem în perioada următoare dacă planificarea iniţială din proiectul Armata 2040 privind înzestrarea, proiect ce a trecut în urmă cu doi ani de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, mai corespunde cerinţelor actuale sau nu", a afirmat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării Naţionale a menţionat că în acest moment instituţia pe care o conduce lucrează la un nou proiect privind înzestrarea Armatei, care înseamnă termene mai scurte pentru achiziţiile din domeniul militar.

Legăturile militare dintre România și Franța s-au întărit semnificativ după ce Parisul a decis să fie națiune-cadru în Grupul de luptă NATO din România. Franța a adus în România aproape o mie de soldați, precum și sistemul antiaerian Mamba, pe fondul nevoii României de asigurare a securității.