Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alex Jones, promotor al teoriilor conspirației, condamnat să plătească despăgubiri de peste 4 milioane de dolari

alex_jones_conspirationist.jpg

Alex Jones în timpul unui discurs public
Sursa imaginii: 
SERGIO FLORES GETTY IMAGES/AFP file via rfi.fr

Alex Jones, un celebru promotor american al teoriilor conspiraționiste, a fost obligat de un tribunal din Texas să plătească despăgubiri de 4,1 milioane de dolari părinților unui copil ucis în atacul armat din 2012 de la școala Sandy Hook, după ce a susținut că acest atac ar fi fost o înscenare, transmite rfi.fr care citează AFP.

În atacul de acum 10 ani de la școala primară Sandy Hook din Newtown, Connecticut, au fost uciși 20 de copii cu vârste de şase şi şapte ani şi şase angajați ai școlii. Jones, fondator al organizației mass media de extremă dreapta Infowars, a susținut că, de fapt, totul ar fi fost o înscenare pusă la cale de guvern pentru a le lua americanilor dreptul de a deține arme, iar pe părinții copiilor morți el i-a numit „actori de criză”.

Părinții uneia dintre victime au cerut cel puțin 150 de milioane de dolari în procesul de defăimare din Texas împotriva fondatorului Infowars. Ei au spus că au fost hărțuiți și afectați emoțional din cauza dezinformărilor răspândite de către Alex Jones.

Instanța din orașul Austin a decis joi ca părinții unuia dintre copiii uciși să primească daune compensatorii de 4,1 milioane de dolari.

Jones - care nu a fost prezent în instanță atunci când a fost anunțată sentința - a susținut în repetate rânduri că atacul ar fi fost o farsă. El a pierdut deja o serie de procese de defăimare intentate de părinții victimelor, dar este prima sentință prin care Alex Jones este obligat să plătească daune financiare.

În ciuda faptului că și-a retras afirmațiile despre Sandy Hook, Jones a continuat să-și folosească platforma pentru a ataca jurații și judecătorul în acest caz. De asemenea, el a susținut că a fost falimentat, în ciuda dovezilor că companiile sale câștigau aproximativ 800.000 de dolari pe zi vânzând suplimente alimentare, accesorii pentru arme și kit-uri de supraviețuire.

În timpul procesului de două săptămâni, Jones a susținut că are loc un atac la adresa libertății sale de exprimare, asigurat conform Primului Amendament al Constituției Statelor Unite.

„Să vorbiți este gratuit, dar pentru minciuni trebuie să plătiți”, au susținut avocații părinților.

Ei au mai spus în instanță că au fost nevoiți să apeleze la servicii de pază private pe toată durata procesului, de teamă că adepții lui Jones le-ar putea face rău.

Jones a depus mărturie miercuri în acest proces, recunoscând că atacul de la Sandy Hook a fost „100% real” și și-a cerut scuze pentru că „a rănit sentimentele acestor oameni”.

Procesul a fost deschis de Scarlett Lewis și Neil Heslin, părinții lui Jesse Lewis, în vârstă de 6 ani, care a murit în timpul atacului.

Cine este Alex Jones

Alex Jones este cunoscut în Statele Unite, și nu numai, drept unul dintre cei mai mari promotori ai teoriilor conspirației. El a fost puternic criticat după ce a susținut în mod repetat că atacul armat ce a avut loc în 2012 la liceul Sandy Hook din Florida ar fi fost „regizat”.

Jones este, de asemenea, unul dintre cei care au promovat ideea că guvernul american a fost implicat în atacul terorist al al-Qaida de pe 11 septembrie 2001.

Marile platforme social media din Statele Unite au făcut front comun împotriva acestuia încă din 2018, ștergându-i canalele de pe site-urile lor.