Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


New York: Sute de scriitori participă la un eveniment de solidarizare cu Salman Rushdie

salman_rushdie.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Salman Rushdie

Sute de scriitori se vor aduna la New York săptămâna aceasta pentru a citi în public din opera lui Salman Rushdie, în semn de solidaritate cu celebrul autor care a fost înjunghiat vinerea trecută în timpul unui eveniment organizat în statul New York, transmite The Guardian citat de news.ro.

Este primul eveniment de acest gen dedicat lui Rushdie după cel organizat în 1989, când autoritățile islamice din Iran au emis o fatwa (un fel de condamnare publică la moarte a unui necredincios) împotriva scriitorului.

Autori precum Paul Auster, Tina Brown, Kiran Desai, Amanda Foreman, AM Homes, Siri Hustvedt, Hari Kunzru şi Gay Talese vor fi printre cei care vor lua parte la evenimentul „Stand with Salman”. Scriitorii se vor aduna pe treptele Bibliotecii Publice din New York, vineri dimineaţă, la exact o săptămână după ce Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost înjunghiat în timpul unui eveniment organizat la Institutul Chautauqua din nordul statului New York.

Autorul britanic născut în India se recuperează în prezent în spital. Rănile sale sunt „grave”, a declarat agentul său Andrew Wylie, potrivit The Guardian: 10 răni de cuţit, ficatul afectat  şi nervi tăiaţi la un braţ şi la un ochi.

Fiul lui Rushdie, Zafar, a declarat presei că romancierul este capabil să vorbească şi că „obișnuitul său simţ al umorului, sfidător, rămâne intact”.

Evenimentul de vineri este organizat de PEN America, Biblioteca Publică din New York, editorul lui Rushdie, Penguin Random House, şi House of SpeakEasy.

Utilizatorii reţelelor sociale sunt încurajaţi să posteze videoclipuri citind pasaje din scrierile lui Rushdie folosind hashtag-ul #StandWithSalman.

Principalul suspect pledează nevinovat

Evenimentul este organizat după modelul unei lecturi publice a „Versetelor satanice”, care a avut loc la câteva zile după emiterea unei fatwa împotriva lui Rushdie în 1989 și la care au participat peste 3.000 de persoane.

În 14 februarie 1989, ayatolahul Khomeini, pe atunci liderul Revoluţiei iraniene, e emis o fatwa prin care îi îndemna pe toţi musulmanii din lume să îl asasineze pe Salman Rushdie, pentru a pedepsi astfel publicarea romanului său „Versetele satanice”, considerat o insultă la adresa islamului.

De atunci, Salman Rushdie a trăit sub protecţia poliţiei britanice. În 2005, urmând îndemnul lui Ali Khamenei, succesorul lui Khomeini, trei membri ai clerului iranian i-au îndemnat din nou pe musulmanii din lumea întreagă să îl ucidă pe Salman Rushdie.

Bărbatul acuzat că l-a atacat pe Rushdie, Hadi Matar, a pledat nevinovat pentru acuzaţiile de tentativă de omor şi agresiune.