Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De la bărbații care nasc, la făina de greieri - și alte euro-grozăvii, care nu sunt

greiere.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Din când în când, în spațiul nostru public apare câte un subiect menit să inducă teama, nesiguranța și chiar revolta în raport cu unele pretinse decizii ale Uniunii Europene.

Vă amintiți, poate, de bărbații care urmau să nască. Sau de trecerea în ilegalitate a urărilor de Crăciun, dacă nu chiar a sărbătorii în întregul ei. Sau de interzicerea iminentă a încălzirii cu lemne a locuințelor.

Toate acestea au generat, la vremea lor, discuții aprinse în studiourile de televiziune și pe rețelele sociale - până a se dovedi niște exagerări grosolane, neînțelegeri sau pur și simplu falsuri.

Dar aceste dezbateri nu ar fi avut intensitatea pe care am văzut-o dacă nu ar fi fost legitimate de oameni politici, adesea membri ai Parlamentului României, Guvernului sau Parlamentului European.

Ei ar fi avut toate elementele pentru a cunoaște realitățile. Și, de cele mai multe ori, chiar le cunosc. Dar tentația pentru voturile "ieftine" sau abordările populiste se dovedește prea puternică  pentru a se împiedica de un simplu adevăr.

De data aceasta, grozăvia vine de la greieri.

Mai precis, ideea este că de acum înainte, Uniunea Europeană ne va pune să mâncăm aceste insecte. Să renunțăm, așadar, la bunele noastre obiceiuri alimentare pentru o porție sănătoasă de biscuiți sau clătite din făină de greiere.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a reacționat imediat.

"Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm sarmale, cârnaţi, ouă!", a avertizat acesta asupra pericolului ce ne paște.

Un ministru dintr-o țară membră a Uniunii Europene ar fi trebuit totuși să cunoască adevărul, înainte de a induce ideea că  ne-ar pune cineva cu forța să consumăm greieri.

Comisia Europeană doar a autorizat vânzarea greierilor de casă (acheta domesticus). Aceasta, după ce Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară  a certificat că această insectă nu prezintă pericole pentru consum și este o sursă de proteine. Produsele care conțin aceste insecte vor fi etichetate corespunzător astfel încât – dacă vor apărea în magazine – vom ști despre ce este vorba și vom putea cumpăra sau nu.

Autorizarea a venit încă din luna februarie, dar se pare că paznicii tradițiilor alimentare de-abia acum au aflat.

Ceea ce însă pare că le-a scăpat este că greierele a ajuns deja a treia insectă aprobată pentru consum în UE, după o specie de larvă și una de lăcustă.

În concluzie, stați liniștiți și mâncați ce vă place, nimeni nu vă obligă la nimic.

Iar dacă sunteți curioși, puteți încerca și feluri de mâncare ce conțin insecte. Apropos: în unele culturi, o tocană cu rinichi de oaie este ceva respingător, în altele, o delicatesă. Depinde de gust.

Cât despre reacțiile de indignare la ceea ce s-ar presupune că ne-ar obliga funcționarii de la Bruxelles, acestea au ceva în comun: vor să inducă ideea că Uniunea Europeană ar fi un fel de tăvălug care obligă popoarele să se lepede de bunele lor tradiții.

O idee pe care o regăsim, de altfel, în centrul propagandei Kremlinului.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 23 august 2022