Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică vor merge la centrala nucleară Zaporojie

centrala_nucleara_ucraina1.jpg

Centrala nucleară de la Zaporojie (sudul Ucrainei) are 15 reactoare și asigură energie pentru cca 5 milioane de gospodării. Este considerată cea mai mare din Europa
Sursa imaginii: 
Andrey BORODULIN AFP/File via rfi.fr

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor vizita, în următoarele zile, centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, pe fondul reluării bombardamentelor și a temerilor tot mai mari privind un potențial accident nuclear.

 

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că își „continuă consultările cu toate părțile în vederea trimiterii unei misiuni de experți AIEA la Zaporojie în următoarele zile pentru a contribui la asigurarea siguranței și securității nucleare acolo”, a scris duminică pe Twitter organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, citat de CNN și preluat de Mediafax.ro.

Anunțul AIEA vine în contextul în care atât Ministerul rus al Apărării, cât și operatorul nuclear ucrainean Energoatom au anunțat sâmbătă că situl centralei nucleare a fost bombardat în mod repetat în 24 de ore, acuzându-se reciproc pentru bombardamente. Vineri, centrala a fost reconectată la rețeaua de electricitate din Ucraina, la o zi după ce a fost deconectată pentru prima dată în istoria sa.

De asemenea, autoritățile orașului Zaporojie au pus la dispoziția locuitorilor pastile de iod, în contextul în care îngrijorarea privind un posibil accident nuclear este tot mai mare.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a notat, duminică, pe Twitter, că armata rusă a transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând astfel tot continentul în pericol, relatează news.ro, conform Ukrinform.

“Zeci de ani, siguranţa nucleară a rămas prioritatea Ucrainei, în special având în vedere trecutul nostru tragic. Invadatorii ruşi au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară şi pun în pericol întreg continentul. Armata rusă trebuie să părăsească această centrală. Nu are ce căuta acolo”, a scris Kuleba.