Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comemorări la München la 50 de ani după criza ostaticilor de la Jocurile Olimpice. Germania plătește compensații de 28 de milioane de euro

placa_comemorativa_jo_munchen.jpg

Placă de comemorare a sportivilor israelieni uciși în luarea de ostatici din Satul Olimpic, Munchen, 1972.
Placă de comemorare a sportivilor israelieni uciși în luarea de ostatici din Satul Olimpic, Munchen, 1972.
Sursa imaginii: 
Wikipedia/High Contrast

Se împlinesc astăzi 50 de ani de la atacul terorist comis la Jocurile Olimpice de la München din 1972. 11 sportivi israelieni luați ostatici și-au pierdut viața atunci. Președintele israelian Isaac Herzog  participă astăzi, la Munchen,  la o ceremonie de comemorare a sportivilor uciși. Germania va plăti 28 de milioane de dolari familiilor victimelor de la JO din 1972. Preşedintele Frank-Walter Steinmeier a recunoscut duminică că este ruşinos faptul că Germania a avut nevoie de 50 de ani pentru a ajunge la un acord în acest sens.

Şeful statului german şi omologul său israelian vor fi prezenţi la comemorările programate luni la München.

Pe 5 septembrie 1972, opt membri ai organizaţiei palestiniene "Septembrie Negru" au intrat într-un apartament al delegaţiei israeliene din Satul Olimpic, ucigând doi sportivi israelieni şi luând ostatici alţi nouă membri ai delegaţiei în speranţa unui schimb cu 232 de prizonieri palestinieni. Intervenţia serviciilor de securitate germane s-a încheiat cu moartea tuturor ostaticilor, un rezultat sângeros pentru care autorităţile vest-germane au fost parţial responsabile. Cinci agresori palestinieni au fost împuşcaţi şi alţi trei au fost arestaţi.

După zeci de ani de negocieri confidenţiale, guvernul german a anunţat miercuri, 31 august, un acord privind despăgubirile, cu puţin timp înaintea ceremoniilor pe care familiile victimelor ameninţaseră că le vor boicota deoarece considerau prea mici sumele propuse .

Guvernul de la Berlin a fost de acord să deblocheze pentru compensări suma de 28 de milioane de euro, plătiţi de landul Bavaria şi München. Vor fi, de asemenea, desecretizate documente pentru a permite istoricilor germani şi israelieni să aibă o mai bună înţelegere a ceea ce s-a întâmplat.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat duminică, 4 septembrie, că intenţionează să recunoască "anumite erori de judecată, anumite comportamente eronate, anumite greşeli comise" de autorităţile germane care au legătură cu această tragedie. Inclusiv "tăinuirea şi uitarea" timp de 50 de ani De asemenea, Steinmeier a spus că "este cu adevărat ruşinos că a fost nevoie de 50 de ani pentru a realiza această reconciliere zilele acestea".

La rândul său, preşedintele israelian Isaac Herzog şi-a exprimat speranţa că acordul va conduce "acest episod dureros într-un punct al vindecării"."Sper că de acum înainte vom continua să ne amintim, să invocăm şi mai presus de toate să reafirmăm lecţiile acestei tragedii, inclusiv importanţa luptei împotriva terorii, pentru generaţiile viitoare".

Aflat în Germania, Herzog a subliniat durerea resimţită de rudele îndoliate, despre care a spus că "s-au lovit de un zid" de fiecare dată când au încercat să obţină răspunsuri din partea Germaniei sau a Comitetului Olimpic Internaţional.