Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viktor Orban, copilul ascultător

domeniul_orban.jpg

Complexul rezidențial unde vor locui Orban sr. si jr, mai degraba ultimul. Se află in zona localitatii Hatvanpuszta, din Ungaria
Sursa imaginii: 
Arhiva personală Akos Hadhazy via Balazs Barabas

Guvernul ungar face tacit concesii Comisiei Europene pentru deblocarea fondurilor PNRR. De curând a anunțat înființarea unei autorități anticorupție independente, însă intențiile sale sunt puse sub semnul întrebării.

Disputele între Ungaria și Uniunea Europeană despre încălcarea normelor statului de drept datează de mult timp. Deși au existat informații detaliate, ca de exemplu raportul Sargentini, guvernul ungar insista că acestea sunt respectate, iar cei care spun altceva au de fapt o agendă ascunsă, respectiv să forțeze Ungaria să accepte măsuri ca primirea de refugiați pe teritoriul său sau propaganda LGBT în școli.

Uniunea Europeană nu avea instrumente să impună restabilirea mecanismelor de control, însă în februarie lucrurile au luat o nouă turnură. Curtea Europeană de Justiție a decis că pot fi demarate proceduri de sancționare a încălcării normelor statului de drept în cazul țărilor membre. Argumentul era că Uniunea Europeană trebuie să protejeze interesele financiare comunitare, printre altele prin împiedicarea deturnării fondurilor europene către oligarhi apropiați de guvern.

Ca urmare a acestei decizii, Comisia Europeană a blocat plata fondurilor PNRR Ungariei, într-un moment cât de poate de dureros pentru Budapesta. Fondurile sunt vitale pentru echilibrarea deficitului bugetar și a cursului valutar, moneda națională fiind puternic depreciată de peste un an.

În noul guvern, Viktor Orban l-a cooptat ca ministru pe Tibor Navracsics, fost comisar european, în speranța că prin contactele sale, acesta va dezamorsa tensiunile. Nu a reușit, iar Comisia Europeană va trebui să-și prezinte până pe 22 septembrie poziția referitoare la plata fondurilor europene și nu în ultimul rând dacă e mulțumită de măsurile adoptate de Ungaria pentru restabilirea normelor democratice. Săptămâna aceasta ministrul justiției, Judit Varga va merge la Bruxelles, unde se va întâlni printre altele cu Johannes Hahn, comisarul european pentru bugetul UE.

Un fel de DNA

Guvernul ungar și-a asumat deja anumite obligații, însă cel mai interesant pare cel publicat luni în Monitorul Oficial, și anume înființarea unei autorități independente anticorupție.

Acest corp ar interveni în cazurile în care autoritățile competente nu ar lua măsurile necesare pentru combaterea actelor de corupție sau a intereselor financiare ale UE. Autoritatea și-ar începe activitatea pe 21 noiembrie. Deputatul parlamentar de opoziție Ákos Hadházy, care a dezvăluit multe cazuri de corupție din Ungaria, consideră anunțul drept ”o glumă proastă, iar întrebarea e dacă Uniunea Europeană știe de glumă”.

Dacă guvernul ungar ar lua în serios lupta împotriva corupției, atunci ar adera la Procuratura Europeană. ”Uniunea Europeană ar proceda corect dacă ar cere Ungariei aderarea la Procuratura Europeană. Guvernul ungar pur și simplu nu are contraargumente raționale. Acesta ar fi singurul angajament care ar garanta ca măcar să scadă corupția”, a spus Hadházy.

Corupția în Ungaria se manifestă mai ales prin licitații publice câștigate invariabil de aceleași firme. Cele mai lucrative sunt lucrările de infrastructură și construcții.

Tatăl premierului ungar, Győző Orbán este proprietarul unei cariere de piatră și primește multe comenzi din partea statului. Hadházy a dezvăluit anul trecut că Győző Orbán a început reconstrucția unui ansamblu de clădiri istorice pe un teren din apropierea satului natal al familiei Orban. Lucrările se apropie de finalizare și se pare că rezultatul va fi un complex rezidențial de lux cu fântâni arteziene, garaj subteran și bibliotecă, valoarea construcțiilor fiind estimate la 10 milioane de euro. Întrebat în Parlament despre această investiție, Viktor Orban a răspuns că la ei în familie copiii nu se amestecă în treburile părinților.

 
Viktor Orban, copilul ascultător