Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avortul legal, tot mai greu accesibil pentru femeile din Ungaria

orbanpinter.jpg

Ministrul ungar de interne, Sándor Pintér (stânga imaginii) si premierul Viktor Orbán
Sursa imaginii: 
Balazs Barabas via MTI

Guvernul ungar a modificat luni legea privind avortul. Amendamentul pune o povară psihică deosebită pe femeile însărcinate, în timp ce natalitatea nu crește în Ungaria.

Procedurile avortului legal în Ungaria sunt reglementate printr-o lege adoptată în 1992, cu anexe, printre care cererea de efectuare a avortului. În Monitorul Oficial de luni a fost publicat un decret al ministrului de interne care modifică această cerere.

Astfel, femeia însărcinată trebuie să prezinte o adeverință eliberată de medicul ginecolog din care reiese că pacientei i-au fost prezentate în mod clar toți factorii care indică funcțiile vitale ale fătului.

Modificarea legii, care s-a făcut fără acordul Parlamentului, intră în vigoare pe 15 septembrie.

Măsura pune o presiune psihică deosebită asupra femeilor însărcinate și a fost salutată de partidul ”Patria Noastră” (Mi Hazánk). Vicepreședintele partidului, Dora Duro a postat pe rețelele de socializare că e un pas important spre protecția fătului din primul moment al sarcinei. Este bine ”ca fătul să comunice cu mama sa înainte de efectuarea avortului, prin obligația ca aceasta să-i asculte bătăile inimii”. De notat că decretul nu prevede acest lucru în mod concret.

Mi Hazánk este un partid format din politicieni plecați din Jobbik, care considerau că formațiunea a devenit prea blândă. Este un partid reprezentat în Parlament, care la finele lunii august a dezvelit chiar în clădirea legislativului ungar un bust al guvernatorului Ungariei în perioada deportării evreilor, Miklos Horthy.

Președintele Parlamentului nu a autorizat expunerea bustului lui Horthy în holul clădirii, astfel că statuia a fost dezvelită în biroul deputatei Dora Duro, explicația fiind că în birourile lor, deputații parlamentari pot face ce doresc.

Conform datelor statistice, situația demografică continuă să se deterioreze în Ungaria.

Între august anul trecut și iulie anul acesta, numărul nașterilor a scăzut cu 1,2% față de anul precedent. În aceeași perioadă, numărul căsătoriilor a scăzut și mai mult, cu 7,9%. Cifrele sunt cu atât mai surprinzătoare, cu cât guvernul a depus mari eforturi și a acordat foarte multe facilități materiale tinerilor care se căsătoresc și se angajează să nască doi sau mai mulți copii în următorii 10 ani.

E drept, și sancțiunile sunt substanțiale în cazul în care nașterea copiilor nu se realizează, având în vedere că acestea se calculează pe baza dobânzii Băncii Naționale. Aceasta înseamnă că după expirarea celor 10 ani, familiile care nu au deloc copii și au primit o alocație de 125.000 RON, vor plăti statului o sumă de 6 mai mare.