Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Urme ale unor posibile crime de război la Izium, după alungarea ocupanților ruși

cimitir_ucraina.jpg

Soldat ucrainean în ”cimitirul improvizat” descoperit lângă orașul Izium după alungarea ocupanților ruși, 15 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Reuters via France24

"Patru sute cincizeci de morminte... " au fost descoperite lângă Izium, oraş din estul Ucrainei recucerit recent de armata ucraineană din mâinile forţelor militare ruse, a afirmat vineri consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, citat de AFP și Agerpres.

"Acesta nu este decât unul dintre locurile de înmormântare în masă descoperite lângă Izium", a scris Podoliak pe Twitter. "Timp de trei luni, teroarea, violenţa, tortura şi omuciderile în masă au stăpânit în teritoriile ocupate", a adăugat el.

Podoliak a îndemnat din nou ţările ce susţin Ucraina să trimită armament, pentru "a nu lăsa oamenii singuri cu Răul".

Foto: Twitter / Mihailo Podoliak

Ucraina a recucerit de la începutul lui septembrie mai multe mii de kilometri pătraţi de la forţele ruse, în urma unei contraofensive lansate pe mai multe fronturi. Recuceririle cele mai importante au fost obţinute în regiunea Harkov, nu departe de granița cu Rusia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat miercuri la Izium, oraş a cărui populaţie se cifra la circa 50.000 de oameni înainte de război şi care a fost scena unor lupte sângeroase în primăvară, înainte de a fi ocupat de forţele ruse. Oraşul, care este un nod strategic important de aprovizionare, a fost recucerit de armata ucraineană săptămâna trecută.

Joi, Zelenski a anunţat descoperirea a ceea ce el a numit "groapă comună" la Izium, fără a da detalii despre numărul de persoane înhumate sau despre cauzele decesului lor.

 

 

Un responsabil al poliţiei regionale, Serghii Botvinov, a declarat la rândul său pentru postul de televiziune Sky News că unele persoane decedate au fost ucise cu foc de armă, în timp ce altele au murit în bombardamente.

Forţele ruse au fost acuzate de numeroase abuzuri în teritoriile pe care le-au ocupat, în special la Bucea, oraş de la periferia Kievului de unde ele s-au retras la sfârşitul lui martie şi unde au fost descoperite cadavre de civili executaţi.

Rusia neagă că ar fi comis astfel de fapte.