
Politică
Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a (Live text și video)
funeralii_regina.jpg

Live video France24:
Iive video BBC aici
19.30
Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a, a fost coborât luni în cripta "Royal Vault" din Capela St George de la Castelul Windsor, unde a fost depozitat şi sicriul soţului suveranei, prinţul Philip, pentru a putea fi îngropat alături de regină.
Slujba religioasă, extrem de emoționantă, s-a încheiat, fiind ultimul eveniment public din cadrul funeraliilor celui mai longeviv monarh al Marii Britanii.
Sicriul reginei a fost dus în Capela St George, unde a avut loc o ceremonie religioasă la care vor participa aproximativ 800 de invitaţi. Regina va fi înmormântată la ora locală 19:30, ora 21.30 ora României, la capela memorială regele George al VI-lea, aflată lângă capela principală St. George. La capela St. George au fost înmormântaţi prinţul Philip, tatălui reginei, bunicul său, George al V-lea şi străbunicul său, Edward al VII-lea.
Prinţul Philip, care a murit în 9 aprilie 2021, a fost înhumat în cripta "Royal Vault", pentru a putea fi îngropat alături de regină.
Regina şi soţul său, prinţul Philip, au devenit membri ai Ordinului Jartierei - cel mai înalt ordin cavaleresc din Marea Britanie - la capela St. George, în 1948.
Slujba de la capelă a început cu interpretarea corală a Psalmului 121. De-a lungul anilor, regina a fost implicată în discuţiile despre slujba de la înmormântarea sa, dându-şi acordul asupra rugăciunilor, imnurilor şi muzicii de la funeralii.
Mare parte din muzica de la ceremonia de înmormântare a fost compusă sau aranjată de William Henry Harris, organist la capelă în perioada 1933-1961. El i-ar fi predat viitoarei regine lecţii de pian pe vremea când era o mică prinţesă.
Lordul Chamberlain, cel mai înalt demnitar din Casa Regală, și-a rupt „Bagheta de serviciu”, semnificând sfârșitul serviciului său față de regină, și a așezat-o pe sicriu.
15.42
Mesajul postat pe Twitter de președintele Klaus Iohannis, după ce a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.

15:20
Cortegiul funerar a trecut pe lângă Palatul Buckingham, care a fost principala reședință a Reginei Elisabeta a II-a timp de 67 de ani, de la încoronarea monarhului și până la începutul pandemiei, în 2020. A fost locul unde regina a devenit mamă, locul de naștere al lui Charles și al fiilor ei mai mici, Andrew și Edward.
12.46
Sicriul Reginei este dus la Westminster Abbey pentru slujba de înmormântare, într-o ceremonie impresionantă. Copiii Reginei - Regele Charles, Prințesa Ana, Prințul Andrew și Prințul Edward - merg în urma sicriului, aflat pe un afet de tun.
Marinari din Royal Navy trag cu ajutorul unor frânghii sicriul aflat pe un afet de tun, în timp ce alţii, aproximativ 142, în total, se află afla în spatele acestuia, pentru a-i frâna şi controla deplasarea.
11:52
Părinții Prințesei Kate, Michael și Carole Middleton, se numără printre cele aproximativ 2.000 de persoane care participă la funeraliile de stat de la Westminster Abbey, transmit agențiile internaționale
11:07
O parte din cei 2.000 de invitați la ceremonia de înmormântare au început să sosească la Westminster Abbey, încă cu două ore înainte de începerea acesteia, scrie The Guardian.Majoritatea oaspeților - nu și președintele american, Joe Biden - sunt aduși cu autocarul.
10:38
Moartea Reginei Elisabeta a II-a, la vârsta de 96 de ani, a scos la iveală o combinație de tradiții și ceremonii ciudate care nu au mai fost văzute de la moartea penultimului monarh britanic, tatăl ei, George al VI-lea, în 1952, scrie The Guardian.
O astfel de tradiție va avea loc la slujba de înmormântare care se va desfășura la Capela Sf. George de la Castelul Windsor, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea ceremoniei propriu-zise de înmormântare la care vor participa doar membri apropiați ai familiei. Atunci, nu vor avea acces fotografi şi nici camerameni.
În timpul slujbei, care va fi condusă de decanul Windsor, David Conner, bijutierul coroanei va îndepărta de pe sicriu Coroana imperială, globul şi sceptrul de pe sicriu şi le va aşeza pe altar, pentru a separa simbolic regina de coroana ei. De asemenea, Lordul Chamberlain, baronul Parker, fostul şef al MI5, îşi va sparga „bagheta” şi o va așeza pe sicriu, semnificând sfârşitul serviciului său în favoarea reginei.
Familia regală a României participă la funeralii