Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poporul ucrainean și președintele Zelenski, printre nominalizații la Premiul Saharov

saharov.jpg

Sursa imaginii: 
https://www.europeana.eu/en/exhibitions/sakharov-prize

Ca în fiecare an, Parlamentul European a anunțat nominalizările pentru Premiul Saharov, menit a onora personalități și organizații excepționale care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Anul trecut premiul a fost acordat liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, pentru lupta contra corupției și abuzurilor Kremlinului împotriva drepturilor omului. Nominalizările pot fi făcute de grupuri politice sau de grupuri de cel puțin 40 de eurodeputați.

Curajosul popor ucrainean, reprezentat de președintele Volodimir Zelenski, a fost nominalizat de Partidul Popular European. Grupul dorește astfel să onoreze lupta ucrainenilor pentru a-și apăra căminele, suveranitatea, independența și integritatea teritorială. Dar ei luptă zi de zi și pentru libertate, democrație, stat de drept și pentru valorile europene, se arată în argumentația nominalizării.

Social democrații (S&D) și Renew Europe au nominalizat, de asemenea, poporul ucrainean, menționând, printre altele, serviciile de urgență ale Ucrainei; pe Yulia Pajevska, fondatoarea unității de evacuare medicală Îngerii lui Taira; pe activista pentru drepturile omului Oleksandra Matviciuc; Mișcarea pentru Rezistență Civilă Flamura Galbenă; și pe Ivan Fedorov, fostul primar al orașului ucrainean Melitopol.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost nominalizat de Grupul conservatorilor și reformiștilor (ECR). Motivația: acesta întruchipează curajul poporului ucrainean, amintind îndrăzneala, rezistența și devotamentul acestuia față de poporul său și față de valorile europene.

Grupul Verzilor/ALE a nominalizat-o pe Sônia Guajajara o activistă pentru mediu și pentru drepturile populației indigene din Brazilia. Activismul ei a adus-o în conflict cu autoritățile statului și cu lobby-uri puternice agricole și miniere care doresc să preia controlul asupra teritoriilor indigene din Brazilia.

Comisia adevărului din Columbia, este nominalizarea eurodeputaților din grupul Stânga/GUE-NGL. Aceasta este o instituție creată în cadrul acordului de pace din 2016 pentru încheierea războiului civil columbian. Instituția urmărește stabilirea faptelor legate de încălcările drepturilor omului din timpul conflictului și pledează pentru drepturile milioanelor de victime.

Shireen Abu Akleh, a fost nominalizată de un grup de 43 de eurodeputați. Ea a fost o jurnalistă americano-palestiniană ce a lucrat timp de 25 de ani pentru canalul de știri Al Jazeera. Pe 11 mai 2022 a fost împușcată în timp ce transmitea din timpul unui raid al forțelor armate israeliene în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania.

Julian Assange, unul dintre activiștii din spatele asociației WikiLeaks, a fost nominalizat de alți 41 de eurodeputați. Acesta a furnizat unor ziare de renume mondial documente cu privire la crime de război, detenții arbitrare, încălcări ale drepturilor omului și tortură.

Premiul se acordă începând cu 1988 și este numit astfel în onoarea fizicianului și dizidentului sovietic Andrei Saharov.  Valoarea premiului este de 50.000 EUR. Comisiile pentru afaceri externe și pentru dezvoltare îi vor anunța la 13 octombrie pe cei trei finaliști iar după o săptămână, președinta Parlamentului, Roberta Metsola, și liderii grupurilor politice vor desemna câștigătorul.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 28 septembrie 2022