Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Misiune îndeplinită: 1.000 de tone de ajutoare din Franța, pentru Ucraina

donatie_franta_ucraina_smurd.jpg

Doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, (centrul imaginii, cu tricou galben) la ceremonia de la Suceava în cadrul căreia 15 vehicule de intervenţie au fost predate serviciilor de urgență ucrainene de către Securitatea civilă franceză
Sursa imaginii: 
Facebook / Ambassade de France en Roumanie

Un important transport de ajutoare din Franța a fost preluat duminică de autoritățile ucrainene, via România. Este o puternică dovadă a solidarității europene în sprijinul greu încercatului popor ucrainean. Și un exemplu de colaborare franco-română.

Misiune îndeplinită. După sosirea, miercuri, la Constanța, încărcătura cu 1.000 de tone de ajutoare, plecată din Franța către Ucraina, via România, a fost preluată, duminică, de partea ucraineană, la centrul umanitar din Suceava.

Transportul este parte a operațiunii "O navă pentru Ucraina", care a implicat regiunile Grand-Est, Ile-de-France și Provence-Alpes-Côte d'Azur, departamentul Bouches-du-Rhône și orașul Marsilia. Operațiunea a fost lansată, la 28 septembrie, în portul Marsilia, în prezența ministrei pentru Europa și Afaceri Externe, Catherine Colonna.

După cum a informat Ambasada Franței la București, transportul a constat în 15 autospeciale de stingere a incendiilor și de salvare configurate conform standardelor ucrainene, din care 5 vehicule donate de serviciile de salvare și de pompieri și 10 vehicule noi; 8 ambarcațiuni semi-rigide motorizate; 19 tone de echipamente (echipamente de salvare, de curățare și de protecție).

Ajutorul medical constă în 25 de tone de medicamente de urgență și de resuscitare, dintre care 14 tone au fost donate de asociația Tulipe și de companiile de sănătate membre, precum și un autovehicul medicalizat echipat cu un aparat de radiologie mobil pentru efectuarea de examinări pe teren.

La capitolul ajutor alimentar, vorbim despre 60.000 de rații alimentare, 48 de tone de mâncare preparată și 13 tone de lapte. Acestora li se adaugă cinci generatoare de curent electric, materiale de construcție și prelate.

Franța oferă, de asemenea, peste 200 de metri de poduri de urgență care vor fi utilizate pentru operațiuni de reabilitare rapidă a infrastructurii civile ucrainene.

Autospecialele de pompieri și de salvare au fost transportate de la Constanța la Suceava de un convoi format dintr-un detașament de 34 de pompieri din cadrul formațiunilor militare de securitate civilă și doi pompieri marini din cadrul Brigăzii de pompieri marini din Marsilia.

Cu sprijinul ambasadelor franceze din România și Ucraina, donațiile au fost predate beneficiarilor ucraineni, în special Serviciului ucrainean pentru situații de urgență, Ministerului Sănătății, regiunilor și orașelor Cernihiv, Harkov, Odesa și Stryi.

Potrivit angajamentului luat cu ocazia conferinței de la Lugano pentru ajutorarea Ucrainei, Franța își va concentra eforturile de reconstrucție asupra regiunii Cernihiv, conform mecanismului de finanțare propus de președintele V. Zelensky.

Așa că, în acest moment, putem spune atât: mission accomplie!

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 10 octombrie 2022