
Politică
Litiere în școli pentru elevii care se simt... pisici? ”Dezinformare zombie” în campania electorală din SUA
sectie_votare_sua.jpg

Cel puțin 20 de candidați conservatori, mulți dintre ei republicani deja în funcție, au susținut că unele școli au fost dotate cu litiere, pentru elevii care „se identifică ca animale”, potrivit NBC News.
Este ceea ce unii observatori numesc „dezinformarea zombie” – minciuni care continuă să circule, chiar dacă au fost respinse în mod repetat, cu argumente, în urma cercetărilor efectuate de site-uri de specialitate. În acest caz, informația a fost dezmințită chiar de conducerile școlilor, dar și de un ales republican, care crezuse și el această informație la început. Ulterior, acesta și-a cerut scuze pentru că a răspândit acest zvon.
Valul de dezinformare din timpul campaniei electorale pentru alegerile intermediare face parte dintr-un război cultural mai amplu care are loc în Statele Unite, război ce aduce în discuție subiecte precum drepturile persoanelor transgender și fenomenul woke, prezent în unele școli în care elevilor li se vorbește despre identitatea transgender – chestiuni față de care electoratul conservator este extrem de sensibil.
„Aleșii continuă să răspândească aceste zvonuri, în ciuda faptului că sunt dovedite ca false, deoarece ei consideră că este util din punct de vedere politic, chiar dacă uneori nici ei nu cred ce spun”, a declarat Joshua Tucker, profesor de științe politice și director adjunct al Centrului pentru Social Media și Politică al Universității din New York.
„Și atâta timp cât trăim într-o eră în care identitatea și cultura sunt la rădăcina diviziunilor politice majore în societatea americană”, explică el, „vom continua să vedem personalități politice care răspândesc astfel de zvonuri, pentru a arăta clar în ce tabără se află”.
Fake news ca armă politică
Politicienii conservatori sunt îndemnați să pretindă lucruri pe care nici ei nu le cred, explică pentru AFP Matthew Motta, profesor asistent la Universitatea din Boston.
„Cercetările din domeniul științelor politice sugerează că problemele legate de războiul cultural (drepturile LGBT, problemele cauzate de fenomenul „woke” etc.) sunt relativ ușor de acceptat de către alegători”, explică savantul, adăugând că „un candidat republican deja ales poate răspândi zvonuri false în încercarea de a-și consolida poziţia”.
Politicienii conservatori au fost acuzați multă vreme că au amplificat știrile false – pornind de la afirmația fostului președinte Donald Trump că alegerile din 2020 au fost fraudate, la dezinformarea despre pandemia de Covid-19 și până la teoriile conspirației promovate de QAnon.
O analiză efectuată de Centrul pentru Social Media și Politică al Universității din New York în ceea ce privește postările de pe Facebook ale candidaților la Congres a relevat că cei care candidează din partea republicanilor la aceste alegeri intermediare au distribuit mai multe link-uri către surse nesigure decât în 2020.
Raportul constată că „republicanii care nu sunt încă aleși răspândesc mai multe știri false decât republicanii deja aleși”.
Nevoia de a crea confuzie
Hemant Kakkar, profesor asistent la Universitatea Duke, avertizează asupra riscului de a accentua divizarea socială deja existentă în jurul dezinformarii, afirmând că toți conservatorii transmit informații false.
„În cercetarea noastră, am observat că unii conservatori lipsiți de scrupule simt nevoia să amplifice fenomele de divizare, dezordine și confuzie socială atunci când este vorba de transmiterea de informații false”, a declarat el pentru AFP, subliniind totuși că fenomenul este în scădere.
Incapacitatea de a stopa răspândirea informațiilor false ar putea avea totuși consecințe reale, activiștii avertizând că dezinformarea ar putea duce la mai multă stigmatizare, violență și discriminare împotriva minorităților sexuale, în special în ceea ce privește femeile, persoanele transgender și non-binare.
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24