
Politică
Brazilia: Dezinformare din toate părțile în campania electorală pentru prezidențiale
fake_news_stiri_false_brazilia.jpg

O situație care a determinat Curtea Electorală Superioară să ia măsuri. Instanța poate acum solicita rețelelor de socializare să elimine conținutul considerat neregulamentar în termen de două ore, sub sancțiunea unei amenzi între 100.000 și 150.000 de reali brazilieni (19.000 - 28.000 de dolari) pentru fiecare oră de depășire.
Agenția franceză AFP enumeră câteva cazuri de manipulare pe care le-a constatat în timpul campaniei electorale pentru scrutinul din 30 octombrie.
Replici scoase din context
Una dintre tehnicile cele mai utilizate este editarea video pentru a evidenția un fragment specific care, scos din context, îl face pe candidat să afirme opusul ideii pe care o dezvoltase în discursul său pe larg.
Este cazul unui scurt video distribuit miercuri de mulți susținători ai lui Bolsonaro, de exemplu influentul pastor evanghelic Silas Malafaia, în care fostul președinte de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva pare că afirmă: „Trebuie să mint, politicienii trebuie să mintă”.
Dar urmărind întregul video cu interviului acordat cu o zi înainte pentru podcastul Flow, putem observa că Lula susținea că aceasta este o frază rostită de fapt de Jair Bolsonaro, pe care l-a numit „mincinos compulsiv” cu câteva secunde mai devreme.
Nici președintele de extremă dreaptă nu a scăpat de înregistrările video editate, care induc în eroare internauții. Într-unul dintre acestea, domnul Bolsonaro părea că anunța numirea în guvern a fostului președinte, Fernando Collor de Mello (1990-1992), pentru a „confisca pensiile”, o aluzie la înghețarea economiilor din 1990, o măsură foarte neapreciată a domnului Collor, care în cele din urmă și-a dat demisia doi ani mai târziu, după deschiderea unei proceduri de demitere pentru corupție.
Însă în înregistrarea video în cauză, complet scoasă din context, președintele Bolsonaro nu face decât să menționeze un „zvon” răspândit de detractorii săi.
Minciuni în valuri
Victoriile recente ale candidaților de stânga din America de Sud, precum Alberto Fernandez în Argentina, Gustavo Petro în Columbia, Pedro Castillo în Peru sau Gabriel Boric în Chile, ar putea continua prin triumful lui Lula în Brazilia.
Informațiile false despre aceste țări s-au răspândit în Brazilia.
Este cazul unei presupuse „autorizații de pedofilie” atribuită guvernului Petro din Columbia. Măsura în cauză, care a legalizat căsătoria de la 14 ani fără acordul părinților, a fost de fapt luată sub mandatul predecesorului său de dreapta, Ivan Duque.
Un alt exemplu surprinzător, postările care fac referire la „fermierii jefuiți de populația înfometată din Argentina”, care arată imagini cu probleme care datează din 2021 în Columbia, tot sub președinția domnului Duque.
Mai mult decât atât, înregistrările video cu protestele uriașe din Chile din 2019 au fost editate ca și cum ar fi avut loc sub mandatul tânărului președinte Gabriel Boric, care a venit la conducere abia în martie 2022.
Manipularea sunetului sau a graficelor prezentate în extrase din știrile de televiziune fac de asemenea posibil să se creadă că un candidat este declarat câștigător printr-un sondaj legitim, chiar dacă adversarul său este cel care a obținut cele mai multe intenții de vot.
Unele publicații arată capturi de ecran care imită stilul grafic al site-urilor de știri de încredere, în încercarea de a oferi mai multă credibilitate conținuturilor false sau înșelătoare.
Unul dintre aceste articole false, care pare să fi fost publicat pe site-ul G1, al grupului Globo, susține că Lula i-ar obliga pe deținătorii de arme să le predea autorităților dacă ar câștiga alegerile.
Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24