Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


AIEA: Niciun semn de „activități nucleare nedeclarate” în cele 3 situri ucrainene inspectate după acuzația Rusiei privind „bomba murdară”

detector_de_radiatii.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat joi că nu a găsit niciun semn de activitate nucleară nedeclarată în trei situri din Ucraina pe care le-a inspectat la cererea Kievului, ca răspuns la acuzațiile Rusiei potrivit cărora se lucrează la o „bombă murdară”, potrivit Reuters.

„Evaluarea noastră tehnică și științifică a rezultatelor pe care le avem până în prezent nu a arătat niciun semn de activități și materiale nucleare nedeclarate în aceste trei locații”, relatează Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat, potrivit Reuters, adăugând că probele de mediu prelevate vor fi analizate.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia știa „despre un incident cu o așa-numită „bombă murdară” în curs de pregătire” și că Rusia știa „unde, în general, era pregătită”.

El nu a oferit nicio dovadă a presupusului complot, care includea posibilitatea ca dispozitivul să fie încărcat pe o rachetă Tochka-U sau pe o altă rachetă tactică, să fie detonat și apoi „pus pe seama Rusiei”. Kievul a negat cu tărie acuzațiile.

Afirmațiile au fost respinse de Occident, analiștii sugerând că acestea fac parte dintr-o campanie de dezinformare a Rusiei.