Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorii Franţei, Germaniei şi Bulgariei la Bucureşti au comemorat Ziua Armistiţiului

Evenimentul a avut loc în careul militar german din Cimitirul Eroilor Pro Patria din Capitală. La ceremonie au participat, ambasadoarea Franţei, Laurence Auer, ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer, şi ambasadorul Bulgariei, Radko Todorov Vlaykov, vor participa la o ceremonie comună, prin care au adus un omagiu militarilor căzuţi la datorie din cele trei ţări, dar şi tuturor civililor victime ale Marelui Război.

Ziua de 11 noiembrie 1918, sfârşitul Primului Război Mondial, este sărbătorită în Franţa sub numele de „Armistice”. Primul armistiţiu de la Compiegne (în franceză „Armistice de Rethondes”) a fost încheiat la 11 noiembrie 1918 între Imperiul German şi Franţa şi Marea Britanie.

În prezent, Armistiţiul este în continuare comemorat la 11 noiembrie, accentul fiind pus însă pe menţinerea păcii, prietenia între popoare şi cinstirea memoriei eroilor. Din 2006, ziua de 11 noiembrie este, de asemenea, consacrată omagierii tuturor celor care s-au jertfit pentru Franţa.

În România, cei 531 de soldaţi francezi căzuţi în timpul Primului Război Mondial sunt înhumaţi în cimitire din Bucureşti, Constanța, Galaţi, Iaşi, Slobozia şi Timişoara. Unii dintre aceştia au făcut parte din unitatea generalului Henri Mathias Berthelot în misiunea sa de asistenţă a Armatei române între 1916 şi 1918, oferind consiliere şi formări, dar şi un preţios ajutor medical atât pentru militari, cât şi pentru civilii români.

Prima ceremonie din seria comemorării a avut loc la Galaţi pe 2 noiembrie, la careul militar francez din cimitirul Eternitatea. 

Joi, 10 noiembrie, o ceremonie similară a fost organizată la Giurgiu, la Mausoleul Eroilor. A fost adus un omagiu soldaţilor francezi căzuţi la datorie în România, dar şi pentru actele de curaj ale camarazilor de arme români.

La Iaşi, ceremonia de comemorare a Armistiţiului de la 1918, care va marca şi centenarul acordării distincţiei "Croix de guerre" acestui oraş, va avea loc pe 14 noiembrie, la careul militar francez din Cimitirul Eternitatea, cu participarea Ambasadoarei Franţei în România, Laurence Auer, şi a unui detaşament de militari francezi.

Pe 17 noiembrie, la Constanţa, Armistiţiul Marelui Război va fi comemorat în cadrul unei ceremonii speciale care va avea loc la careul militar francez din Cimitirul Central. La eveniment vor participa reprezentanţi ai Ambasadei Franţei şi un detaşament de militari francezi.