
Politică
Budapesta: Sute de clădiri de patrimoniu acaparate de oamenii lui Viktor Orban (AFP)
ungaria_bun.jpg

ONG-ul său, K-Monitor, a publicat o întreagă listă cu obiective turistice luate sub control de oamenii regimului.
„Ne aflăm pe prestigiosul Bulevard Andrassy înconjurat de palate din secolul al XIX-lea” pe sub care circulă cel mai vechi metrou din Europa, construit în 1893. Unul dintre proprietari este partener de afaceri al lui Istvan Tiborcz, ginerele prim-ministrului”, explică tânărul de 30 de ani.
ONG-ul a pus la punct o hartă interactivă, nerhotel.hu, un fel de ghid care poate fi consultat online. Asta permite oamenilor să se asigure că nu „își cheltuiesc banii” pentru a îmbogăți personalități implicate politic, explică Attila Juhasz.
În trei ani, peste 400 de obiective, majoritatea situate în centrul istoric al Budapestei, dintre care multe incluse în patrimoniul Unesco, au fost introduse în baza de date. Lunar, între 3.000 și 3.500 de vizitatori unici vizitează site-ul, „solicitându-ne constant să verificăm noi locuri”, se bucură activistul. O versiune în limba engleză este în pregătire.
Contactați de AFP, reprezentanții Alice Hotel și ai altor două obiective majore din oraș, Café Opéra și Hotel Moments, nu au răspuns.
Îmbogățiți peste noapte
De la revenirea la putere a lui Viktor Orban, în urmă cu doisprezece ani, în această țară de aproape 10 milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene (UE), Bruxellesul, dar și multe ONG-uri au avertizat asupra acaparării economiei de către oamenii apropiați guvernului.
Îngrijorată de o posibilă deturnare de fonduri europene din cauza corupției, Uniunea Europeană a suspendat cele 7,5 miliarde de euro din finanțarea europeană către Ungaria. Budapestei i-a fost acordat un termen până pe 19 decembrie pentru a verifica implementarea legilor anticorupție promise.
Planul de recuperare post-Covid a fost și el blocat. O întâlnire pe această temă urmează să aibă loc la Bruxelles pe 22 noiembrie, potrivit unei surse europene.
Potrivit unui raport al Parlamentului de la Strasbourg publicat în septembrie, Oficiul European de Luptă Antifraudă (Olaf) a recomandat Comisiei să recupereze 2,2% din fondurile UE plătite Ungariei între 2016 și 2020. Acesta este cel mai mare procent din toate statele membre și depășește mult media de 0,29%.
„Ca prin minune, câțiva indivizi au devenit cei mai bogați oameni din țară începând din 2010”, explică Marta Pardavi, de la Comitetul Helsinki pentru Apărarea Drepturilor Omului. „Stilul lor de viață este diferit de al maghiarilor de rând. Le-ar fi greu să justifice această acumulare surprinzător de rapidă de bani”, continuă ea.
Odată cu accentuarea crizei în urma războiului din Ucraina, „îmbogățirea foarte vizibilă” a oligarhilor contrastează, potrivit Martei, cu „sistemul de sănătate publică în ruine” și „școlile în declin”.
Clasa privilegiaților
Există o legătură între spălarea banilor publici și problemele economice din ce în ce mai mari, potrivit lui Peter Akos Bod, economist la Universitatea Corvinus.
„Dacă câștigătorul unei licitații guvernamentale își extinde proiectul și bagă diferența de bani în buzunar, factura crește”, explică fostul guvernator al băncii centrale. „Acesta este drumul către inflație” (21% în octombrie peste un an), amplificat de absența unei concurențe reale”.
Pentru a se justifica, Viktor Orban spune că și-a dorit înființarea unei „clase de antreprenori maghiari” și recuperarea capitalului acaparat, până la sosirea sa la putere, de marile grupuri internaționale care au beneficiat de privatizarea activelor după era comunistă.
Dar prin „direcționarea fondurilor către prietenii săi”, Orban a creat un „capitalism prea centralizat” care nu mai reprezintă o „economie de piață occidentală clasică”, menționează expertul.
Cu siguranță, sectoare întregi ale economie, precum puternica industrie de automobile, dominată de producătorii germani și japonezi, scapă de sub controlul oamenilor lui Orban, dar aceștia își întăresc prezența în alte sectoare. După sectorul bancar, Budapesta a acaparat recent domeniul telecomunicațiilor, prin preluarea filialei maghiare a grupului britanic Vodafone.
Într-un gest formal de bunăvoință față de avertismentele Uniunii Europene, guvernul a anulat în septembrie un contract public de 138 de milioane de forinți (342.000 de euro), finanțat prin fonduri europene și ”câștigat” de două agenții de comunicare pentru promovarea patrimoniului. Care au fost de altfel singurele ofertante...
Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24