Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport ONU: Prizonierii ucraineni sunt torturați în mod sistematic de ruși

soldati_ucraina.jpg

Soldați ucraineni la Sievierodonetsk, Donbass, 21 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
© REUTERS/Oleksandr Ratushniak via rfi.fr

Cei mai mulți prizonieri de război ucraineni din centrele de detenție rusești sunt supuși torturilor, relevă un raport ONU publicat recent, care precizează că sunt semnalate și cazuri de torturare a prizonierilor ruși de către ucraineni, dar fenomenul are o amploare incomparabil mai mică, transmite corespondentul RFI la Geneva.

Execuții simulate, amenințări cu violul, asmuțirea câinilor de luptă, șocuri electrice la nivelul organelor genitale, bătăi și multe altele - misiunea ONU de supraveghere a drepturilor omului din Ucraina a intervievat aproape 160 de foști prizonieri care au căzut în mâinile rușilor. Toate menționează relele tratamente, inclusiv tortura.

Unii soldați au fost mai expuși decât alții, explică responsabila misiunii ONU, Matilda Bogner: „Cei care au un rol mai important pe câmpul de luptă decât soldații obișnuiți, precum artileriștii, lunetiștii sau inginerii, sunt de cele mai multe ori supuși interogatoriilor. Și există mari riscuri ca ei să fie apoi supuși la acte de tortură. Bătaia la sosirea în centrul de detenție e ceva cât se poate de obișnuit.”

Raportul nu eludează problema abuzurilor comise de forțele armate ucrainene. Au fost raportate mai multe cazuri, inclusiv execuții ale soldaților ruși neînarmați. Kievul, care spre deosebire de Rusia a oferit acces deplin la închisorile sale anchetatorilor, a declarat că va demara investigații. Dar, potrivit ONU, nu s-au realizat încă demersuri în acest sens.

 

Mai multe detalii aici

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de rfi.fr