Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Austria: Afluxul de migranți în creștere alarmantă

migranti_austria.jpg

Corturi pentru migranți solicitanți de azil la St. Georgen im Attergau, Austria, 14 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
© AP/Andreas Schaad via rfi.fr

Din ianuarie până în noiembrie a.c, Austria a înregistrat 96.000 de cereri de azil, mai mult decât dublu față de anul trecut și chiar mai mult decât în 2015, un an de vârf în ce privește migrația către Europa. Pentru a face față acestui aflux, candidații la azil sunt trimiși în „zone de așteptare”, răspândite în toată țara, transmite corespondentul RFI Isaure Hiace.

Adăposturi din prefabricate mari și albe, înconjurate de bariere, se înșiră de-a lungul unui drum aglomerat. Aici locuiesc 300 de solicitanți de azil pentru a trece prin primele etape, ceea ce, având în vedere numărul mare de solicitanți, poate dura până la 10 zile.

„ Condițiile de viață sunt grele aici ”, explică un sirian, care preferă să rămână anonim. „ Nu este suficientă mâncare distribuită, oamenilor încă le mai e foame după ce mănâncă, așa că merg și își cumpără mâncare, când au bani. Există dușuri, dar uneori nu e apă caldă. Sunt condiții grele de trai.”

Afganii și sirienii sunt cei mai numeroși, urmați de indieni și tunisieni, sosiți din Serbia, țară în care au putut intra fără viză în ultimele luni.

Pe acolo a venit și Bouké Bouké Junior, originar din Burundi, unde și-a lăsat soția și cei doi copii. „Nu venim aici să cerșim sau să nu facem nimic”, spune Bouké Bouké Junior. „Familia trimite pe cineva pentru a primi ceva. Vrem să trăim în cele mai bune condiții, vrem să muncim. Munca este ceva vital pentru om. Vreau să câștig (bani) cu propriile mele mâini.”

La câțiva metri distanță, un hotel transformat în centru de primire găzduiește aproximativ douăzeci de sirieni care așteaptă un răspuns la cererea lor de azil. Majoritatea locuiesc aici de câteva luni, fără să poată face mare lucru.

Sunt aici de cinci luni”, explică un sirian, pe care îl vom numi Salim. „În acest sat departe de toate, nu pot să iau lecții de germană sau să fac muncă de voluntariat. M-am dus să cer de lucru, dar mi-au spus că atâta timp cât nu am o decizie cu privire la cererea mea de azil, nu îmi pot oferi nimic. Nu pot numai să dorm și să mănânc...

În toată țara este lipsă de locuri în centrele de primire. Prin urmare, guvernul austriac a decis, ca și în 2015, să instaleze corturi pe întreg teritoriul țării pentru cazare temporară, o alegere criticată de asociațiile umanitare care spun că mulți dintre acești solicitanți de azil nu rămân în Austria, ci merg în alte țări europene, după cum a explicat Lukas Gahleitner, de la ONG-ul Asylkoordination. „În prezent, doar aproximativ 20.000 de persoane trec prin procedura de azil în Austria și, ca atare, sunt în grija statului. Nu ar trebui să fie o problemă pentru o țară cu o populație de 9 milioane de locuitori, care este una dintre cele mai bogate din lume.”

Alături de acești 20.000 de solicitanți de azil, Austria găzduiește în prezent 56.000 de ucraineni, dintre care o cincime locuiește în centre de primire administrate de statul austriac.

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de rfi.fr