Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cartușe produse de o companie europeană, folosite de forțele de represiune din Iran (France24)

cartuse_iran.jpg

Imagini cu cartușe recuperate de protestatarii iranieni după ce trupele de represiune au tras în mulțime, noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Les Observateurs / France24

Cartușe fabricate de compania franco-italiană Cheddite au fost folosite pentru reprimarea protestelor din Iran. Producătorul acestor cartușe, folosite în general pentru armele de vânătoare, ar putea fi tras la răspundere deoarece acest tip de produs are circulația restricționată de Uniunea Europeană din 2011 și este interzis pentru comercializare în Iran, transmite France24.

Redacția Les Observateurs a cerut mai multor iranieni participanți la proteste să trimită fotografii cu cartușele recuperate în timpul demonstrațiilor care au zguduiut Iranul de la moartea Mahsei Amini. Au fost primite și analizate peste 100 de fotografii și videoclipuri în care se pot vedea canistre cu gaz lacrimogen, gloanțe de pușcă, proiectile de paintball și cartușe utilizate de forțele de securitate iraniene. Majoritatea cartușelor de pușcă din imagini au fost fabricate în Iran, dar 13 cartușe recuperate din opt orașe iraniene poartă sigla Cheddite.

Un membru al forțelor de securitate iraniene, a confirmat pentru echipa Les Observateurs, sub condiția anonimatului, că unitatea sa a primit în dotare în mai multe rânduri cartușe Cheddite, care sunt utilizate de vânătorii iranieni de mai mulți ani.

Cheddite are fabrici în Italia și Franța, cu sedii în Livorno, Italia și Bourg-lès-Valence, Franța. Compania pretinde că este cel mai mare producător din lume de cartușe , cu o producție de peste un miliard de unități pe an.

Compania produce aceste cartușe goale, apoi le vinde altor producători care umplu cartușele cu pulbere și bile explozive sau alte tipuri de proiectile.

„Întotdeauna încearcă să adune toate cartușele goale”

Un protestatar din orașul Yazd, din centrul țării, a trimis fotografii cu un cartuș pe care l-a recuperat după ce forțele de securitate au tras asupra lui și asupra altor protestatari pe 28 septembrie. Cartușul este gravat cu inscripția „Cheddite 12” la bază, și cu „Shahin 2017/24” pe carcasa de plastic verde.

”După ce trag în oameni, ei încearcă întotdeauna să strângă toate cartușele de pe jos. Unul căzuse undeva în întuneric. Nu l-au văzut și am reușit să îl găsesc când au plecat”, a declarat pentru France 24 protestatarul.

Faptul că forțele de securitate au strâns cartușele de pe jos după ce au tras a fost confirmat și de alți martori pe site-ul France 24 sau pe rețelele de socializare.

Din Teheran, un protestatar a trimis redacției franceze fotografii cu un cartuș pe care l-a ridicat pe 3 octombrie, după ce forțele de securitate au tras în protestatari. Cartușul indică clar logo-ul cu cele patru inscripții ale numărului 12, tipic pentru Cheddite. Pe mânerul din plastic scrie: „Iran 2020/01”.

La solicitarea France 24, un locuitor din Mahabad a trimis pe 30 octombrie imagini cu un cartuș recuperat după ce forțele de securitate au folosit puști în timpul unui protest din 29 octombrie. Cartușul avea o carcasă de plastic verde, fără marcaje, și logo-ul Cheddite „12*12*12*12*” pe bază.

Doi experți în balistică au declarat pentru France 24 că cartușele par să fie fabricate de Cheddite. Producătorul este singurul cunoscut care folosește inscripția „12*12*12*12*”. „Acest semn cu 12 stele se potrivește cu cel de pe site-ul web Cheddite și de pe alte site-uri web care prezintă produse Cheddite”, spune Neil Corney de la Omega Research Foundation.

Membrii 1500Tasvir, un grup care prezintă informații despre protestele din 2022, au trimis fotografii cu încă zece cartușe marca Cheddite. Aceste cartușe au fost recuperate în alte cinci orașe: Shiraz, Karaj, Rasht, Sanandaj și Kamyaran.

 

Articolul France24 integral aici

Traducere de Adriana Petrescu