Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran: Proiectile ”neletale” care ucid – mărturia unui agent de securitate (exclusivitate France24)

munitie_iran.jpg

Fotografii trimise de protestatari din Iran redacției France24 care arată polițiști în civil care trag în manifestanți, precum și muniția folosită de forțele de ordine, noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Observers / France24

„Dacă tragem de aproape, îi putem ucide”: observația fără echivoc vine de la un membru al forțelor paramilitare iraniene Basij, care a acceptat să discute cu redacția Les Observateurs a postului francez France24. Unitatea sa a tras cu cartușe cu alice în cei care protestează împotriva regimului, încă de la jumătatea lunii septembrie. Aceste proiectile, trase de la distanță, nu ar trebui să fie letale, dar în realitate, au ucis zeci de demonstranți.

Aproximativ 227 de iranieni au fost uciși în timpul mișcărilor de protest care au zguduit țara, după moartea Mahsei Amini.

Cea mai sângeroasă tentativă de reprimare a protestelor a avut loc în orașul Zahedan pe 30 septembrie, unde peste 66 de persoane au fost ucise, pentru că acolo poliția a tras cu gloanțe letale. Dar, în alte regiuni, manifestanții au fost uciși sau răniți cu „arme neletale”, în special cartușe cu alice folosite în general pentru armele de vânătoare.

Din imaginile publicate pe rețelele de socializare și din materialele celor de la Amnesty International, reiese clar că forțele de ordine au folosit puștile.

Redacția Observateurs a colectat și verificat peste o sută de imagini trimise de protestatari iranieni din toată țara. Din acestea reiese că poliția a utilizat muniție „neletală”. Sursa redacției, un agent Basij, miliție paramilitară înființată de islamiști în 1979, confirmă că unitatea sa este dotată și instruită să folosească această muniție și beneficiază și de arme de luptă de tip Kalașnikov.

Potrivit aceleiași surse, forțele de ordine primesc ordine de a folosi aceste arme împotriva protestatarilor, așa cum a fost cazul în 2019, când în jur de 1.500 de protestatari au murit în două săptămâni.

„Țintesc la piept sau la cap”

Mostafa (pseudonim), membru al forțelor Basij, participă la represiunea împotriva protestatarilor într-un oraș din nordul Iranului. Mostafa și colegii săi din Basij au fost instruiți să folosească arme „neletale”, dar el spune că nu toți respectă instrucțiunile în confruntările cu protestatarii :

Unitatea noastră a fost dotată cu mai multe tipuri de arme și am avut câteva ore de antrenament cu aceste arme neletale. Am învățat ce arme să folosim și în ce situație. Am exersat și pe ținte, mai ales cu armele de paintball, poate pentru că este mai puțin costisitor.

Suntem instruiți și în ceea ce privește controlul mulțimilor, dar cred că este inutil. Demonstrațiile de pe teren nu au nicio legătură cu antrenamentele. De exemplu, în timpul antrenamentelor noastre, avem ordin să tragem în pământ dacă ținta este prea aproape. Dar nimeni nu face asta...

Încerc pe cât posibil să nu trag în manifestanți. Trag în pământ sau în alte direcții pentru a speria și a împrăștia oamenii. Dar nu toată lumea este ca mine: colegi din unitatea mea trag în protestatari. Îi țintesc în piept sau în cap pentru a ucide.

Dacă ucidem pe cineva, nu sunt repercusiuni. Acest lucru îi scapă de probleme pe agenții care nu ezită să țintească capul...

Avem și arme kalașnikov în arsenalul nostru, dar încă nu le-am folosit. Aceste puști sunt în prezent rezervate Corpului Gărzii Revoluționare Islamice și poliției. Conform informațiilor mele, arsenalul Basij este același în toate unitățile din țară. În calitate de agenți Basij, nu am primit ordin să folosim arme kalașnikov, dar le avem deja din 2019 și le vom folosi dacă vom primi ordin”.

Cel puțin 13 oameni au fost uciși cu aceste arme

Raha Bahraini, membru al Amnesty International, a spus că cel puțin 13 protestatari, dintre care trei adolescenți, au fost împușcați. Aceste crime au avut loc în provinciile Kurdistan, Kermanshah, Alborz, Fars și în Azerbaidjanul de Vest.

Printre aceste victime se numără și Hadis Najafi, în vârstă de 22 de ani, care a murit din cauza rănilor provocate de pușcă în timp ce participa la un protest în orașul Karaj pe 21 septembrie. Familia ei spune că a încasat peste douăzeci de gloanțe în față și în piept.

Reza Shahparnia, în vârstă de 23 de ani, a murit pe 20 septembrie la Kermanshah. Potrivit familiei sale, el a cedat din cauza rănilor provocate de peste 70 de alice.

Până în prezent, numărul manifestanților răniți la ochi sau care au rămas paralizați rămâne necunoscut.

Redacția noastră a reușit să colecteze zeci de fotografii cu cartușe goale, făcute în timpul a 49 de demonstrații diferite și trimise de observatorii noștri iranieni. Ei spun că au fost acolo când poliția a tras în protestatari.

Aceste imagini au fost verificate și comparate cu mărturiile de pe teren precum și cu postări pe rețelele de socializare care confirmă anumite incidente petrecute în timpul demonstrațiilor. Dintre aceste incidente, 26 au avut loc în opt orașe diferite: Teheran, Mashhad, Yazd, Kish, Sanandaj, Zahedan, Gohardasht și Karaj.

În imagini putem vedea mai multe cartușe, dar și muniție. Am primit, de asemenea, imagini în care se văd rănile provocate de aceste arme „neletale”.

 

Articolul France24 integral aici

Traducere de Adriana Petrescu.