
Politică
Charlie Hebdo, varianta falsificată de propagandiști ruși
fake.jpg

Pe 28 noiembrie, redacția France 24 Observers a descoperit pe rețelele sociale o copertă atribuită în mod fals ziarului săptămânal satiric francez Charlie Hebdo, publicată cu un mesaj în limba engleză: „Franța: Nazismul este asociat cu Ucraina. Charlie Hebdo a lansat un număr special: ediție despre aventurile naziștilor ucrainieni în Qatar”. Postarea a fost redistribuită de 129 de ori, inclusiv în variantele spaniolă, franceză, poloneză și italiană.
Desenul în sine se referă la informații false, verificate de redacția Observers pe 25 noiembrie, dintr-un videoclip atribuit postului Al-Jazeera. În videoclip, presa din Qatar ar fi raportat că suporterii ucrainieni ar fi afișat semne naziste în Qatar, cu cuvintele „Sieg Heil”, „salutul victoriei” sub regimul nazist. Acest videoclip nu a fost niciodată publicat de Al-Jazeera și este un fals.
În imagine, se vede cum mascota Cupei Mondiale are mustața lui Hitler, ca în videoclipul trucat atribuit postului Al-Jazeera. Doi bărbați îmbrăcați în stil arab caută semnificația cuvântului într-un dicționar și presupun că este „ceva în ucraineană”.
Dar această primă pagină a publicației nu a existat niciodată: este un fals care imită stilul ziarului. Nu se menționează această copertă pe pagina ultimelor numere ale revistei. În numărul 1584 al revistei, care se presupune că este cel în care suporterii ucraineni fac propagandă, este, de fapt, o reprezentare a știrilor politice franceze.
Cel puțin șase titluri false Charlie Hebdo din iulie
Pe 23 septembrie 2022, însăși revista Charlie Hebdo a dezvăluit într-un articol că a remarcat existența unor falsuri ale publicației, precizând că acestea erau, pe deasupra, și ”foarte urâte”.
Pe aceste două coperți era reprezentat Emmanuel Macron, președintele francez, pe un rezervor de apă, stropind manifestanții și strigând la ei: „Stați acasă, nu vă revoltați!”, în timp ce Volodimir Zelensky, înfățișat sub forma unui câine, pare să mănânce excremente dintr-un vas în culorile Uniunii Europene.
Pe altă copertă, conturul Regatului Unit îl vomită pe fostul premier, Boris Johnson, în timp ce Volodimir Zelensky, reprezentat tot sub formă de câine, se agață de el. Din greșelile de ortografie din titluri reiese că falsificatorii sunt amatori.
În octombrie, o altă copertă îl înfățișează pe regele Carol al III-lea indignat de o etichetă de pe mormântul reginei Elisabeta a II-a, etichetă făcută de Volodimir Zelensky, reprezentat tot sub formă de câine.
La începutul lunii noiembrie, redacția Observateurs a reperat o altă copertă falsă pe care apărea Papa Francisc punând mâna pe fesele unui copil. Coperta se referă la o declarație a Papei despre „cruzimea” luptătorilor ceceni și buriați, referindu-se astfel la soldații din națiunile necreștine ale Federației Ruse.
Începând cu luna iulie, au circulat cel puțin șase titluri false atribuite publicației Charlie Hebdo, toate pe teme legate de războiul din Ucraina.
Postările inițiale apar în grupurile pro-Kremlin
Potrivit statisticilor instrumentului online TG Stat, care analizează datele de pe Telegram, ultimul fals atribuit lui Charlie Hebdo, care înfățișează un semn considerat a fi nazist în Qatar, a fost transmis pe aproximativ 85 de grupuri Telegram rusești. Postarea a fost transmisă și pe grupurile Telegram din Spania, Franța și Italia.
Mijlocul media independent rus Provereno media a analizat în detaliu postările care transmit aceste titluri false. Acestea au fost, de fiecare data, publicate mai întâi pe canalele Telegram rusești, favorabile Kremlinului.
Astfel, prima copertă care îl arată pe Boris Johnson fiind vomitat a fost distribuită pe 12 iulie pe canalul Nebozhena, canal cu 480.000 de abonați.
Cea cu Emmanuel Macron a fost repostată pe 1 septembrie pe canalul Pool N3, cu 274.000 de abonați.
Cea cu Carol al III-lea a fost difuzată pe 20 septembrie pe canalul Telegram al Christinei Potupchik, fost comisar al mișcării proguvernamentale de tineret din Rusia, numită Nashi, cu 177.000 de abonați.
În cele din urmă, cea care arată o rachetă ucraineană căzând într-o gaură a fost transmisă pe 16 noiembrie pe canalul Telegram Poutine TG, cu 313.000 de abonați.
Aceste postări au circulat aproape exclusiv pe canalele rusești Telegram și au fost redistribuite în majoritatea cazurilor de propagandiști pro-ruși cunoscuți: unul dintre cei mai cunoscuți este Vladimir Soloviev, prezentator la televiziunea rusă, prezentat de Libération drept „propagandistul șef” al Kremlinului, și al cărui canal Telegram depășește 1,4 milioane de abonați.
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24