Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Simboluri naziste într-un brad de Crăciun din Letonia ? Fals!

intox_letonia.jpg

Captură de ecran dintr-o postare în care se pretinde că un brad de Crăciun din Letonia a fost împodobit cu simboluri naziste
Sursa imaginii: 
© Les Observateurs / France24

Din 29 noiembrie 2022, pe conturile de Twitter din Franța și Rusia au fost distribuite imagini cu un brad de Crăciun din Lievārde, un oraș din Letonia, în care ar fi decorațiuni în formă de zvastică. Redacția Les Observateurs a postului France24, a constat însă că este vorba pur și simplu motive tradiționale din folclorul ancestral leton.

Verificarea pe scurt

• Din 29 noiembrie, mai multe conturi de Twitter și Telegram susțin ”nazismul se întoarce nestingherit în Europa”, prezentând imagini cu un brad de Crăciun împodobit cu svastici într-un oraș din letonia. Postările au strâns peste 15.000 de vizualizări.

• Decorațiunile au fost instalate pe 27 noiembrie 2022 în orașul Lievārde din Letonia.

• Biroul de turism al districtului Ogre, unde se află orașul Lievārde, precum și mijloacele mass-media letone explică că aceste decorațiuni reprezintă un element al costumului ancestral și tradițional leton, folosit în mod regulat de Letonia ca emblemă națională.

Verificarea în detaliu

Imaginile au stârnit indignarea mai multor utilizatori de Twitter, care le-au repostat cu mesajul „#StopLesNazi”. Au fost distribuite mai ales pe rețelele de socializare rusești, care acuză direct executivul leton.

Este, de exemplu, cazul canalului oficial de Telegram al Ambasadei Rusiei în Letonia care a publicat, pe 29 noiembrie 2022, imagini cu acest brad, cu mesajul: „pregătire pentru sărbătorile de iarnă în orașul leton din Lievārde…”, menționând că „este un lucru obișnuit să vezi svastici pe străzile Letoniei”.

Dar aceste decorațiuni corespund cu adevărat simbolurilor naziste? Pentru a afla, trebuie să căutați, în engleză, cuvintele cheie „Lievārde christmas tree”. Această căutare va duce către mai multe articole din presa locală letonă, în care s-a vorbit despre instalarea acestor decorațiuni de Crăciun. Site-ul Delfi.lv explică că acest brad a fost decorat conform modelului tradițional al „brâului Lielvārde”. Potrivit site-ului web al Bibliotecii Naționale a Letoniei, această centură este un „element al costumului tradițional leton” împodobit cu simboluri istorice ale căror urme arheologice datează „din epoca neolitică”.

Este vorba despre o bucată de pânză în culorile roșu și alb, alcătuită din modele geometrice, și care, conform anumitor credințe locale letone, ar fi înzestrată cu proprietăți protectoare.

Prin urmare, această centură este un element tradițional și istoric care este folosit în mod regulat de Letonia ca emblemă națională. Site-ul oficial al guvernului leton explică, de asemenea, că această centură este reprezentată pe pașapoartele letone din 2015.

Redacția France24 a contactat biroul de turism al districtului Ogre, unde se află orașul Lievārde care a confirmat faptul că aceste decorații nu au nicio legătură cu nazismul:

„Svastica este un simbol comun și foarte vechi care a fost folosit adesea, atât în istorie, cât și în timpul modernității, ca simbol al prosperității și al norocului”.

Svastica, acum asociată cu nazismul, a fost de fapt prezentă în „multe culturi diferite de cel puțin 5.000 de ani”, conform site-ului Holocaust Encyclopedia. Referirea la nazism în Europa, și în special în Ucraina, a fost o temă evidențiată de multe conturi de la începutul războiului dintre Ucraina și Rusia, folosind adesea imagini scoase din context.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24