
Politică
Cel mai sofisticat sistem de apărare antiaeriană livrat până acum Ucrainei de către Occident
patriot_rachete.jpg

Rachetele Patriot au fost livrate la Kiev, a confirmat Washingtonul miercuri, 21 decembrie, în timpul vizitei președintelui Volodymyr Zelensky în Statele Unite. Acest important sistem antiaerian conceput la sfârșitul anilor 1980 și modernizat de mai multe ori este cel mai sofisticat livrat vreodată Ucrainei de Occident de la începutul invaziei ruse.
„Este un sistem care are o rază mare de identificare, adică poate detecta loviturile de la mare depărtare și poate controla mai multe proiectile în același timp”, explică generalul Dominique Trinquand, fost șef al misiunii militare franceze la ONU.
Adevărați piloni ai apărării flancului estic al NATO, aceste rachete sunt capabile să intercepteze toate amenințările aeriene pe o rază de 60 până la 160 km. Capabile să zboare de patru ori mai repede față de viteza sunetului, oferă puține șanse de reușită aeronavelor inamice și celor mai moderne proiectile, dar și rachetelor care zboară la altitudini foarte mari.
Greu de coordonat
Fiecare baterie mobilă include opt lansatoare, fiecare conținând patru rachete. Calculatoare, generatoare de electricitate și radare de înaltă performanță completează acest armament rar de care beneficiază zeci de aliați ai Statelor Unite, precum Japonia și Israelul.
„Acest nou sistem va fi folosit pentru a avea un control aerian mai bun. Ucraina deține deja sisteme S-300 sovietice și sisteme occidentale de rază medie, precum Iris-T german sau Crotale francez. Cu ajutorul lui Patriot, ucrainenii vor avea o capacitate de rază lungă”, declară Marc Chassillan, un consultant specializat în probleme de apărare.
În fața strategiei ruse, ucrainenii vor trebui însă să realizeze o coordonare dificilă între diferitele sisteme deja existente. "Rachetele Patriot vor distruge rachetele de mare viteză în timp ce celelalte se vor ocupa de drone. Dar e nevoie de o coordonare extrem de complexă, pe care armatele nu sunt obișnuite să o implementeze deoarece suntem obișnuiți cu sisteme mai puțin grele", explică Dominique Trinquand.
Un miliard de dolari
Cu toate acestea, acest nou armament, pe cât de sofisticat ar părea, nu ar trebui să schimbe rapoartele de putere de la sol. Cu această singură baterie, Ucraina va putea acoperi doar câteva sute de kilometri pătrați din teritoriul său. Kievul, centrul puterii și cel mai populat oraș din Ucraina, ar putea beneficia de această apărare aeriană. Un dispozitiv de siguranță important ar trebui să însoțească instalarea sistemului, a cărui valoare este în jur de un miliard de dolari.
Fiecare rachetă americană costă, de asemenea, câteva milioane, ceea ce ar trebui să încurajeze ucrainenii să trieze corect țintele înainte de a lansa o interceptare. „A doborî o dronă de 50.000 de dolari cu o rachetă de un milion de dolari nu este o idee bună”, a spus Mark Cancian, un fost colonel al armatei americane intervievat de media online Vox.
„Cu excepția cazului în care această dronă vizează o centrală electrică și este pe cale să întrerupă curentul pentru milioane de oameni”, spune Marc Chassillan. „Folosirea unui sistem depinde și de valoarea țintei care trebuia distrusă”.
Sistemul nu va fi imediat operațional
Un alt dezavantaj este că instalarea rachetei Patriot va dura. Chiar dacă soldații ucraineni au dovedit o capacitate uluitoare de a învăța repede și bine mânuirea armelor occidentale, stăpânirea acestui sistem sofisticat care necesită aproximativ 90 de soldați nu se face de pe o zi pe alta.
„În special, artileriștii ucraineni de pe sistemele sol-aer vor trebui instruiți. Desigur, ei sunt deja obișnuiți cu acest tip de sistem, dar vor avea nevoie de câteva săptămâni sau chiar luni. La aceasta se adaugă instruirea în întreținerea acestui echipament foarte sofisticat. Chiar dacă acest antrenament a început deja, sistemul va fi operațional doar în două-trei luni", spune Marc Chassillan.
Probabil va fi prea târziu pentru a ajuta Kievul să facă față războiului condus de Vladimir Putin. Potrivit oficialilor americani, pregătirea trupelor de la Kiev este deja planificată pe baza Grafenwöhr, în Germania. Polonia, care are mai multe zone dotate cu Patriot, ar putea oferi și un teren de antrenament pentru specialiștii ucraineni.
„Confruntare între Rusia și Statele Unite”
Această extindere a ajutorului militar american este și un mesaj transmis Moscovei și, într-o mai mică măsură, Teheranului care, după dronele sale kamikaze, ar putea furniza Rusiei rachete balistice.
„Oferirea unui sistem a cărui performanță este cu mult superioară celei pe care o are aliatul tău și adversarul său este o decizie eminamente politică”, spune Marc Chassillan.
După ce a ezitat multă vreme să facă acest pas de teamă să nu provoace o agravare a situației, Washingtonul își reafirmă ferm sprijinul său constant pentru Ucraina. Această baterie Patriot face parte dintr-o nouă tranșă de ajutor militar de 1,8 miliarde de dolari, care va include și bombe ghidate de precizie pentru avioanele de luptă ucrainene.
Potrivit lui Dominique Trinquand, „dincolo de acest nou ajutor, vizita lui Volodymyr Zelensky la Washington într-un moment în care președintele Putin a decis să reunească toți oficialii apărării pentru a discuta despre anul 2023 este o modalitate de a arăta că acum confruntarea are loc de fapt între Rusia și Statele Unite.”
Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24