Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Șase atacuri asupra jurnaliștilor în nordul Kosovo în timpul tulburărilor de luna trecută

camioane_kosovo.jpg

Camioane sârbești blochează un drum din Kosovo în timpul unei acțiuni de protest a minorității sârbe
Sursa imaginii: 
STRINGER / AFP via europeanjournalists.org

Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor au tras un semnal de alarmă cu privire la amenințările și atacurile împotriva reprezentanților mass media care au avut loc în nordul Kosovo, în luna decembrie. Federațiile atrag atenția că în regiune, rămân încă nepedepsite numeroase cazuri de omor și dispariție a unor jurnaliști.

Cele doua federații spun că au avut loc șase atacuri în timpul tensiunilor din decembrie și au cerut autorităților, inclusiv poliției din Kosovo, forței NATO de menținere a păcii KFOR și misiunii europene EULEX, să ia măsuri pentru a garanta siguranța jurnaliștilor pe teren, relatează koha.net.

„Atacurile împotriva jurnaliştilor şi lucrătorilor mass-media sunt inacceptabile. Salutăm progresele înregistrate pentru reducerea tensiunilor şi solicităm autorităţilor să ia măsuri adecvate pentru a asigura siguranţa jurnaliştilor.

Numeroase cazuri de ucideri și dispariții ale unor jurnaliști rămân nepedepsite în regiune, de aceea este foarte necesară adoptarea unei Convenții a Națiunilor Unite privind siguranța și independența jurnaliștilor”, a declarat secretarul general al Federația Internațională a Jurnaliștilor, Anthony Bellanger.

 

Premierul albanez se mândrește cu rata mare de vaccinare a copiilor

Premierul Edi Rama a publicat o statistică potrivit căreia Albania se clasează pe locul doi în regiune la rata de vaccinare în rândul copiilor, citim în gazetadita.al, în traducere Ziua. „Deși suntem în urmă în multe aspecte, scrie Rama, în unele direcții ne-am mișcat foarte repede în comparație cu alții.”

„Având în vedere groapa din care am început să urcăm în acest clasament pe Europa și Asia Centrală, când te gândești cât de în urmă am fost cu vaccinarea copiilor, găsim un motiv convingător să cerem și mai mult în domeniile în care trebuie să avansăm mai repede," declară scrie Rama.

 

Presă: Administrația publică (din Macedonia de Nord, n.r.) nu poate fi reformată

„Administrația publică în 2022, la fel ca în 2021, a fost în centrul criticilor din cauza ritmului lent al reformelor. Administrația se confruntă în continuare cu (...) lipsa de personal profesionist, precum și cu servicii ineficiente și proceduri parțial digitalizate”, scrie agenția de știri Meta.

Cel mai mare proiect promis de trei miniștri este „reorganizarea” care ar trebui finalizată în 2024.

Principala problemă a administrației este numărul mare de instituții. Macedonia de Nord are în total de 1.299 de instituții de stat, un număr considerat prea mare și costisitor pentru trezoreria publică.

Reorganizarea propusă de guvern nu prevede disponibilizări de angajați și există critici privind numărul prea mare de funcționari publici, mai scrie sursa citată.

 

Au contribuit la Revista Presei Europa Plus:

Chloe Tomco, Albania

Mihane Beqiri, Kosovo

Anika  Angelovska, Macedonia de Nord

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 6 ianuarie 2023