
Politică
Iran: Zeci de oameni, mai ales tineri, torturați și uciși în închisori secrete
iran.jpg

Torturați până la moarte după ce fuseseră deja răniți de forțele de securitate în timpul protestelor, dar și lipsiți de îngrijiri medicale: așa s-a încheiat viața a zeci de protestatari din Iran începând cu 16 septembrie 2022, începutul a ceea ce unii numesc „revoluția Mahsa”, cu referire la moartea Mahsei Amini după arestarea sa, eveniment declanșator al mișcării.
Acești protestatari sunt duși în centre secrete de detenție, controlate de entitățile implicate în procesul de represiune: Bassij (divizia înarmată a Gărzilor Revoluționare), Vaja (serviciul de informații iranian) și desigur Poliția. Regimul iranian încearcă să acopere aceste crime, fără a ezita să amenințe familiile victimelor, și chiar arestându-le.
În acest videoclip, Mahdi Zare arată rănile provocate de forțele de securitate în timpul unui protest la care a participat. A doua zi s-a întors să protesteze și a fost arestat și torturat. Eliberat a doua zi în stare critică, a ajuns în comă la spital, unde a murit o zi mai târziu.
„După ce au fost torturați, deținuții sunt „eliberați” și mor la spital”
„Comitetul pentru monitorizarea prizonierilor arestați” este o inițiativă a activiștilor iranieni pentru drepturile omului din întreaga lume, pentru a documenta toate arestările efectuate de forțele de securitate iraniene și pentru a monitoriza situația protestatarilor reținuți.
„Delaram” [pseudonim], membră acestei inițiative, a declarat pentru France24:
"Până acum am documentat cel puțin 16 cazuri. Acești oameni au fost arestați și apoi uciși în centre de detenție. Mai sunt 12 cazuri pe care le investigăm. Dar nu există nicio îndoială că numărul real de decese în aceste centre este mai mare. Majoritatea sunt persoane din regiunea kurdă din vestul Iranului, iar cei mai mulți dintre ei au fost uciși în centrele de detenție ale Corpului Gărzilor Revoluției.
Iar faptul că există mai multe închisori neoficiale sau, cu alte cuvinte, centre de detenție ascunse în tot Iranul subliniază că există cu siguranță mult mai multe cazuri nenecunoscute de protestatari închiși și uciși.
Am descoperit aceste centre de detenție neoficiale după ce am intervievat protestatarii ținuți acolo. Prin aceste interviuri, de exemplu, am identificat un nou centru de detenție ascuns în districtul Kolahdouz din Teheran, despre care nimeni nu știa că există înainte.
Conform cercetărilor noastre și a ceea ce ni se raportează, putem distinge trei tipuri de protestatari uciși în aceste centre: în primul rând sunt cei deja răniți care, în cea mai mare parte, au fost lipsiți de îngrijiri medicale în centrele de detenție înainte de a muri acolo. În unele cazuri, acești protestatari răniți au fost, de asemenea, torturați înainte de a muri. În a doua categorie sunt persoane care nu au fost împușcate și rănite în timpul arestării, dar care și-au pierdut viața în urma torturilor suferite în detenție. În sfârșit, sunt deținuții care au fost „eliberați”, dar în stare critică din cauza torturii suferite. Sunt duși la spital de familii, dar este prea târziu și mor din cauza hemoragiilor interne.
Mă gândesc, de exemplu, la cazul lui Shahriar Adeli. El a fost arestat de către Vaja pe 22 noiembrie în Sardacht, un oraș din Kurdistanul iranian. A fost eliberat pe cauțiune pe 3 decembrie, familia lui l-a dus imediat la spital, dar a murit pe 9 decembrie. Cauza oficială a morții este „stop cardiac”, dar organizațiile locale pentru drepturile omului au publicat fotografii cu cadavrul său, care prezintă semne de tortură severă”.
Multe imagini care circulă online documentează cazuri de tortură și rele tratamente. France24 nu le-a publicat având în vedere natura lor șocantă.
„Cadavrul este luat ostatic”
Familiile deținuților sunt amenințate de către forțele de securitate, pentru a fi reduse la tăcere. Niki Mahjoub, jurnalistă iraniană pentru postul de televiziune Iran International din Londra, a vorbit cu multe familii de prizonieri și victime. Ea vorbește despre metodele folosite de forțele de securitate iraniene:
„Pentru a reduce la tăcere familiile, autoritățile iau mai întâi cadavrul ostatic. Familiile trebuie să tacă pentru a primi cadavrul. În caz contrar, autoritățile amenință că vor îngropa cadavrul într-o locație necunoscută, fără să le spună vreodată unde este. Unele familii se conformează doar pentru a avea un mormânt pe care să plângă...”
Forțele de securitate iraniene au refuzat să dea cadavrul lui Hamed Salahshour familiei sale. El a fost ucis în arest la patru zile după arestarea sa în timpul protestelor din Izeh din 26 noiembrie. A fost înmormântat într-un cimitir departe de Izeh. Pe 1 decembrie, familia sa a dezgropat cadavrul și l-a mutat într-un cimitir din Izeh, orașul său natal, așa cum se vede în acest videoclip. Familia spune că a văzut urme de tortură severă pe corpul lui.
Acest sistem de terorizare a familiilor include și amenințări cu moartea, cum ar fi: „Celălalt copil al tău, soția ta, soțul tău, sora ta sau fratele tău, iubitul tău, iubita ta... vor suferi la fel dacă vorbești despre ce s-a întâmplat.... "
Articolul France24 integral aici
Traducere de Adriana Petrescu