Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fotbal pentru copii la Sarajevo: jucătorii croați au strigat ”Ucideți-i pe sârbi!” (Europa Plus)

1_sarajevo.jpg

Vedere din Sarajevo, Bosnia Herțegovina
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

O competiție de fotbal pentru copii desfășurată la Sarajevo, în Bosnia și Herzegovina, a scos la iveală ura dintre popoarele fostei Iugoslavii, care a culminat cu două războaie în anii 90. Membrii unei echipe de juniori de fotbal croați au strigat „ucideți-i pe sârbi!” Echipa a fost eliminată pentru totdeauna din această competiție. Urmează Revista Presei Europa Plus cu Ana Maria Florea Harrison.

Un eveniment trist și îngrijorător care amintește de războaiele care au devastat fosta Iugoslavie. Membrii unei echipe de fotbal din Split (Croația) au scandat „Ucideți-i pe sârbi!” la o competiție de fotbal pentru copii, desfășurată la Sarajevo, în Bosnia și Herzegovina, scrie publicația Politika, din Serbia.

„Echipa (...) a fost sancționată și nu va mai participa la această competiție în viitor, au confirmat organizatorii,” potrivit publicației sârbești.

„Acest eveniment nefericit de pe teren nu are legătură cu un alt incident, din hotel,” scrie politika.rs care citează presa din Sarajevo.

Un grup de sârbi din care făceau parte părinții unor copii de la un club sârbesc de fotbal a fost atacat la hotel. Un cetățean sârb a fost înjunghiat, iar poliția bosniacă a arestat patru persoane.

 

Croația se felicită că a intrat în Schengen

„Croația a convins Europa că este capabilă să păzească frontierele externe,” este titlul unui articol din www.vecernji.hr care comentează declarațiile vice-premierului, Davor Božinović, vis-a-vis de recenta aderare a Croației la spațiul Schengen.

„El a adăugat că regiunile de frontieră vor fi primele care vor beneficia de avantajele enorme ale Schengen (...)”

„Prima dovadă a fost reprezentată de miile de oameni care, în (...)weekend, ca niciodată fără aglomerație, au mers în stațiunile de schi din Slovenia și Austria, Germania, Elveția. Aceasta este o situație nouă pentru oamenii noștri de afaceri, pentru care atât Schengen, cât și euro - care îi fac pe europeni pe deplin egali - vor stimula cu siguranță noi idei de business,” a subliniat Božinović.

El s-a referit și la problema migranților, amintind că a fost pusă în aplicare acţiunea operaţională „Coridorul”, care a produs rezultate sub forma a peste cinci mii de arestări de traficanți internaţionali care se îmbogăţesc din traficul ilegal de migranți.

 

Bulgaria este țara europeană în care mor cele mai multe albine

„Pentru diferite țări de pe glob, apicultura este o prioritate. În Bulgaria, apicultorii își exprimă de ani de zile nemulțumirea față de lipsa de politică pentru sectorul lor. Rezultatul este moartea a sute de colonii de albine în fiecare an,” scrie bntnews.bg care anunță că apicultorii bulgari intră în grevă.

„Răbdarea noastră s-a epuizat în momentul în care a apărut informația că Bulgaria ocupă primul loc la mortalitate în Uniunea Europeană și a fost acordată autorizația temporară de utilizare a pesticidelor interzise,” a declarat Yasen Yanev, președintele organizației „Apicultori bulgari liberi”.

„Toate acestea s-au adăugat la utilizarea în agricultură a semințelor care conțin substanțe toxice imediat ce sunt plantate. Aceste substanțe toxice pătrund în stup. Partea cea mai proastă este că toate acestea se acumulează pe ceara de albine,” explică un apicultor.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Emilija Šarovic, Serbia

Kristian Pintar, Croația

Aleksandra Miladinova, Bulgaria

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 16 ianuarie 2023