Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mărturii din Ucraina: Andrii, luptător la Bakhmut

luptator_ucraina.jpg

Andrii, luptător la Bakhmut, Ucraina, ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
© Aabla Jounaïdi / RFI

Este un martor direct al metodelor de luptă rusești, mai ales ale grupului paramilitar Wagner. Andrii, membru al unei unități de recunoaștere a armatei ucrainene, vorbește cu corespondenții France24 în Ucraina despre violența luptelor din jurul Bakhmut, în Donbas.

Înainte de interviu, s-a consultat cu superiorul său: „Comandante, ce spun? Că sunt liderul unui grup de recunoaștere? Scuze, întreb pentru că nu știi niciodată ce e secret și ce nu.”

Înainte de Bakhmout, Andrii se afla pe frontul de sud, în Herson. „Acolo aveam în față forțele regulate. Comandanții nu îi aruncau în fața tunurilor. Aici îi aduc la moarte. Soldații înșiși știu că vor muri. Doar că nu știu dacă va fi de la un glonț ucrainean, sau unul de la rușii din spate care îi împiedică să se întoarcă.”

„Calcă pe trupurile camarazilor lor”

El și oamenii lui merg să întâmpine inamicul. În prima linie se află sutele de soldați ruși ai grupului Wagner și recruți proveniți în mare parte din închisori. Andrii spune despre ei:

„E ca în filmul ăla, Războiul Z sau Războiul Mondial Z, nu mai știu. Zombii luptă în război. Este exact la fel. Ei călcă pe trupurile camarazilor lor. Este chiar... interesant. Cred că se droghează. Nu e alcool, e altceva. Pentru că nu simt frica. Nu le pasă dacă mor. Cad la pământ doar când nu mai pot merge deloc.”

După luni de zile de hărțuiri, tânărul este întrebat ce simte, chiar dacă se vede deja pe fața lui. „Oboseală și iar oboseală. Ca toată lumea de aici. E destul de greu. Ce să fac? Suntem foarte motivați. Trebuie să continuăm să fim așa. Vom câștiga, cu siguranță. Rămâne de văzut cu ce preț. Câți oameni vor trebui să moară? Dar nu am nicio îndoială că victoria va veni curând. Poate nu va fi luna asta, sau următoarea, dar în curând.”

Ucrainenii, conștienți că nu pot duce atâția oameni la moarte, au cerut mai multe echipamente, blindaje, artilerie și, pentru grupul lui Andrii, mai multe drone de recunoaștere...

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de rfi.fr