Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Ucraina trimite copii pe front” – dezinformare rusească dovedită de observatorii France24

intox_rusia_ucraina.jpg

Sursa imaginii: 
© Les Observateurs / France24

Începând cu noiembrie 2022, în mediul online circulă postări în care vedem „copii” trimiși pe front de Ucraina. Zvonurile se bazează pe un videoclip în care apar trei persoane în uniformă militară. Redacția Les Observateurs a postului France24 a reușit să identifice  doi dintre cei trei „copii”, care au de fapt 23 și 25 de ani.

Verificarea pe scurt

• Un videoclip, distribuit în noiembrie 2022 și retransmis pe 7 ianuarie 2023, este folosit pentru a susține că „copiii” luptă în armata ucraineană.

• Aceste imagini au fost folosite și în cadrul unui videoclip publicat în noiembrie de site-ul rusesc Ura.ru, în care un luptător rus declara că tineri „între 14 și 16 ani” luptă în forțele ucrainene.

• Dintre cele trei persoane care apar în videoclip, două au fost identificate. Fata, în vârstă de 23 de ani, este paramedic, iar băiatul, în vârstă de 25 de ani, este soldat, ambii voluntari. Prin urmare, implicarea lor în conflictul actual nu constituie o încălcare a legii ucrainene, care stabilește vârsta minimă de 18 ani pentru recrutare.

• Contactat de redacția France 24, ONG-ul Amnesty International a declarat că „nu a avut cunoștință de niciun caz de copii soldați în armata ucraineană”.

Detalii

Trei persoane în uniformă militară, cu veste și căști antiglonț, care par foarte tinere. Asta se vede într-un videoclip distribuit recent pe rețelele sociale.

„Iată „soldații” pe care Zelensky îi trimite pe front. Copiii. Și Europa și Statele Unite susțin acest lucru”, este mesajul pentru acest videoclip, postat pe Twitter în data de 7 ianuarie 2023, distribuit de peste 350 de ori.

Conform altei utilizatoare, „Convenția Internațională a Drepturilor Copilului” ar fi „denunțat chiar implicarea” acestor copii în războiul din Ucraina.

Videoclipul fusese postat pe Twitter în limba engleză pe 8 noiembrie 2022 și redistribuit de aproape 1.300 de ori. "Sunt doar niște copii! Ucraina, de ce le faci asta oamenilor tăi? Acești copii ar trebui să fie la liceu sau la facultate! Scoate-i din prima linie!", este mesajul însoțitor.

Imagini folosite într-un reportaj rusesc

Unele dintre aceste secvențe au fost folosite și pentru un videoclip postat pe canalul Ura.ru, după cum se poate citi pe site-ul proiectului ucrainean de verificare a știrilor Stopfake.org. Acest videoclip nu mai este disponibil pe site-ul rusesc, dar o arhivă din 15 noiembrie de pe acest site oferă acces la conținutul interviului

Un soldat al Brigăzii Speciale nr 3 a Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse a spus: „Am observat că au apărut soldați tineri. Au între 14 și 16 ani (...) Tinerii au apărut în urmă cu vreo doua luni, cred că datorită faptului că la vârsta de 14 ani putem fi influnțați foarte ușor. Și judecând după felul în care ne-am luptat pe vremuri, pare că am fost sub efectul unui drog”.

Conținutul interviului este disponibil și în acest articol de pe Riafan.ru, o agenție de știri rusă numită „fabrică de troli finanțată de Kremlin” de către Conspiracy Watch.

Dar sunt cei trei soldați care apar în videoclip cu adevărat „copii” sau „adolescenti”, așa cum susțin aceste publicații?

Fata, în vârstă de 23 de ani, paramedic

Pentru a afla vârsta acestor „soldați”, este mai întâi necesar să găsim originea acestor videoclipuri.

După cum se explică în această postare de pe Stopfake.org, prima filmare a fost postată pe Tiktok în octombrie 2022 pe contul @callname_chaika.

Contactată de postul de televiziune ucrainean STB, fata în cauză, pe nume Elizabeth, a explicat că este paramedic în Legiunea Internațională și că are „23 de ani, nu 14”.

De asemenea, părinții ei au spus că ea a obținut două diplome în învățământul superior înainte de începerea conflictului și că a decis în mod deliberat să meargă să-și apere țara atunci când a izbucnit războiul.

Un soldat de 25 de ani, în cel de-al doilea videoclip

Originea celui de-al doilea videoclip poate fi descoperită introducând în motorul de căutare TikTok cuvântul cheie „#ЗСУ” (abrevierea forțelor armate ale Ucrainei), după cum au explicat jurnaliștii Stopfake.org. Acest hashtag este folosit frecvent de armata ucraineană.

Imaginile au fost postate pe 23 septembrie 2022 pe contul TikTok @andreyalesya.

Contactat de redacția France 24 Observers, utilizatorul contului, Andrew Sidis, a spus că avea 25 de ani când a postat videoclipul. El a explicat că s-a înrolat voluntar în Forțele Armate ucrainene pe 24 februarie 2022, ziua în care Rusia a invadat Ucraina.

În videoclipurile în care i se vede toată fața, putem observa că aspectul lui nu mai pare atât de tânăr ca în postările recente.

Redacția France 24 Observers nu a reușit să identifice persoana care apare în ultimul videoclip.

Cu toate acestea, videoclipul este vechi. Acesta poate fi găsit pe canalul de YouTube Dailyukraine, unde a fost publicat pe 25 mai 2022. În orice caz, nu poate susține teza unei mobilizări recente a copiilor în conflictul din Ucraina.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24.