Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arestări la Moscova după ce au fost depuse flori pentru victimele atacului din Dnipro

dnipro_ucraina.jpg

Blocul de locuințe din Dnipro, Ucraina, distrus de rachete rusești, 15 ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / Володимир Зеленський

Mai multe persoane au fost arestate marţi, la Moscova, în timp ce încercau să depună flori în memoria zecilor de civili uciși în atacul rusesc cu rachete asupra oraşului ucrainean Dnipro, potrivit unor activişti pentru drepturi civile, informează agenția germană de presă dpa, citată de Agerpres.

În total, au fost efectuate patru arestări în centrul capitalei Rusiei marţi seara, a informat organizaţia pentru drepturi civile OVD-Info.

Un mic memorial fusese ridicat luni seara la baza unui monument dedicat poetei ucrainene Lesia Ukrainka, amplasat într-un parc moscovit, unde au fost depuse o fotografie alb-negru cu blocul de locuințe din Dnipro distrus de rachetele rusești sâmbătă noapte şi mai multe flori.

În orele care au urmat, tot mai mulţi oameni au adus flori, unele în culorile albastru şi galben ale drapelului ucrainean. Au fost aduse şi jucării din pluş în memoria copiilor morţi. Mai mulţi trecători s-au oprit şi au plâns.

Acţiunile publice împotriva războiului au devenit foarte rare în Rusia din cauza represiunii masive. De luni de zile, în Rusia aproape că nu au existat proteste majore împotriva invadării Ucrainei, ordonate de preşedintele Vladimir Putin în urmă cu aproape 11 luni.