Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elicopter prăbușit lângă Kiev. Întreaga conducere a ministerului ucrainean de interne a murit

kiev_elicopter.jpg

Clădire avariată de prăbușirea elicopterului, lângă Kiev, Ucraina, 18 ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
© Valentyn Ogirenko, Reuters via France 24

În urma prăbușirii, în dimineața de 18 ianuarie, a unui elicopter, în orașul Brovarî, la periferia estică a Kievului, a murit întreaga conducere a Ministerului ucrainean de Interne. Informația a fost confirmată oficial de șeful Poliției Naționale din Ucraina, Igor Klimenko. 

Update: Bilanțul persoanelor decedate în accident a ajuns la cel puțin 14  persoane, printre acestea fiind și trei copii, conform guvernatorului regiunii Kiev, Oleksi Kuleba, citat de The Guardian și hotnews.ro.

 

Potrivit lui Klimenko, în urma tragediei, au decedat ministrul ucrainean de Interne Denis Monastîrskii, prim-viceministrul Eveghenii Enin și secretarul de stat din cadrul MAI, Iurii Lubkovici.

„În orașul Brovari, un elicopter a căzut în apropierea unei grădinițe și a unei clădiri rezidențiale”, a anunțat și șeful administrației regionale din Kiev, Oleksii Kuleba, pe Telegram, citat de agenția AFP și de G4Media.

Un bilanț provizoriu indică 18 morți (inclusiv doi copii) și 22 de răniți.

Ambulanțele, poliția și pompierii sunt deja ocupate la locul accidentului, a precizat aceeași sursă. „În momentul tragediei, copiii și angajații se aflau în grădiniță”, a declarat Kuleba. „În acest stadiu, toată lumea a fost evacuată”, a adăugat el, fără a da mai multe detalii despre eventualele victime din rândul copiilor.

O purtătoare de cuvânt a poliției ucrainene din regiunea Kiev, citată de televiziunea de stat Suspilné, a declarat că „un incendiu a izbucnit” în momentul accidentului.

Accidentul a avut loc în Brovari, un oraș cu aproximativ 100.000 de locuitori de la periferia estică a capitalei Kiev.

Președintele Consiliului European, Charles Michel și-a exprimat condoleanțele pentru moartea ministrului Denys Monastîrski, considerat "marele prieten al Uniunii Europene".

Procuratura Generală anunță că a fost deschisă o anchetă și se iau in calcul toate cauzele posibile. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yuri Ihnat, anunță că elicopterul Serviciului de Urgență de stat era de tip Super Puma iar toate instituțiile de aplicare a legii din Ucraina au in dotare astfel de aparate de zbor.  Ancheta ar putea dura cel puțin câteva săptămâni, conform oficialului.