Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Flori, la Moscova, pentru victimele nevinovate din Ucraina – semnificația frondei tăcute

monument_moscova.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Саша Ясленков

Este un gest rar și tocmai de aceea remarcabil: locuitori ai Moscovei au adus un omagiu tăcut și, evident, clandestin, victimelor atacului rusesc asupra unui bloc de locuințe din orașul ucrainean Dnipro, soldat cu zeci de morți și dispăruți.

Un adevărat altar a fost înființat la statuia emblematicei poete ucrainene, Lessia Ukrainka, scrie publicația The Insider, citată de Courrier International.

Începând din seara de luni, 17 ianuarie, aici au început să fie depuse flori, fotografii în alb și negru ale dezastrului și jucării de pluș în memoria copiilor uciși.

Dar din zorii zilei de miercuri, 18 ianuarie, o dubă de poliție a fost parcată permanent în fața statuii. Publicația OVD-Info, specializată în apărarea drepturilor omului, citată, de asemenea, de Courrier International, spune pe pagina sa de pe canalul criptat Telegram că cel puțin doi bărbați care depuneau flori au fost arestați. 

Altfel, în presa oficială nu există informații pe acest subiect.

Statuia Lesiei Ukrainka a fost inaugurată la Moscova în 2006, o perioadă în care puțini își puteau imagina că va izbucni un război la scară largă între Rusia și Ucraina. Ea omagiază o poetă, al cărei nume real este Larissa Petrovna Kosatch-Kvitka, o înflăcărată apărătoare a limbii ucrainene de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Evenimentul are numeroase semnificații.

În primul rând pentru că într-un regim opresiv, precum cel rusesc, astfel de gesturi de frondă indică existența unei nemulțumiri tăcute, dar mult mai răspândite decât autoritățile ar vrea să accepte.

Cei care au trăit în perioada comunistă își amintesc, desigur, cu câtă râvnă căutau autoritățile să acopere și să pedepsească apariția oricărei inscripții considerate subversive, a oricărui gest public de nesupunere. Puțini aveau curajul să le facă, știind foarte bine la ce se expun, dar odată apărute în spațiul public, aceste semne de rezistență erau asumate, tăcut, de aproape toată lumea. Pentru că nemulțumirea, deși mută, era generalizată.

Apoi, acest episod ne dă vestea bună că discursul oficial al Kremlinului nu prinde chiar în întreaga societate rusă, că sunt încă mulți cei care își păstrează umanitatea și sunt mișcați de tragedia prin care trece poporul ucrainean.

Iar acesta nu este puțin lucru gândindu-ne că, de la declanșarea invaziei, propaganda Kremlinului a oficializat crima și a scos-o de sub incidența legilor. Criminali de drept comun sunt scoși din închisori pentru a ucide în Ucraina, sunt absolviți de pedeapsă și, când devin carne de tun, sunt transformați în eroi.

Crime precum cele de la Bucea, Irpin sau Herson sunt lăudate de propaganda rusă. Lovitura de la Dnipro a fost aplaudată de propagandiști și a devenit pentru ei prilej de ironii. Mesajul pentru societatea rusă este clar: cine ucide în numele statului este erou.

În aceste condiții, este cu atât mai demn de remarcat gestul de a depune niște flori sau jucării de pluș în memoria nevinovaților uciși în Ucraina.

Nu știm cât de extinsă este nemulțumirea în societatea rusă, dar gestul este unul care dă mult de furcă autorităților. Iar asta este o veste bună.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 19 ianuarie 2023