Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


India: Violența împotriva creștinilor se intensifică, cu binecuvântarea guvernului naționalist

1_biserica_india.jpg

Biserica catolică din Narayanpur, India, a fost devastată, ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
© Les Observateurs / France24

O mulțime înarmată cu bastoane a distrus o biserică catolică dintr-un sat din centrul Indiei în data de 2 ianuarie a.c. Acest incident este doar un exemplu din seria de manifestări violente din ultima vreme împotriva minorității creștine din India. Mai mulți experți intervievați de France24 consideră că atacurile de acest tip sunt în creștere din cauza retoricii naționaliste hinduse promovată de autorități, care se dezvoltă în toată țara.

Irfan Engineer este directorul Centrului de Studiu al Societății și Laicismului. El a călătorit în Chhattisgarh în decembrie 2022 pentru a ajuta la realizarea unui raport de investigație privind violența împotriva creștinilor din acel stat:

Creștinii nativi reprezintă o foarte mică minoritate în satele din această regiune. Așadar, sunt neputincioși, nu ripostează atunci când se confruntă cu violență, pentru a nu agrava situația. Pur și simplu părăsesc satele.

Această violență a escaladat brusc de la jumătatea lunii decembrie. Li s-au oferit trei variante. Prima a fost convertirea la practicile, obiceiurile și tradițiile localnicilor. A doua variantă a fost părăsirea satului, iar a treia opțiune, să se confrunte cu violența.

Oamenii au mers la secția de poliție și s-au plâns că au fost alungați din satul lor. Nu s-a făcut nimic. Nu aveau încotro.”

Echipa de anchetă a raportat că cel puțin trei creștini au fost convertiți cu forța la hinduism, în timp ce alții care au refuzat, au fost bătuți, casele lor au fost percheziționate și au fost mutați din satele lor.

Violențele împotriva creștinilor sunt deosebit de răspândite în statele conduse de liderii BJP (Partidul Bharatiya Janata) . O altă biserică din Karnataka a fost vandalizată pe 27 decembrie, iar un bărbat îmbrăcat în Moș Crăciun a fost atacat în Gujarat pe 20 decembrie.

Retorică anti-convertire

Valul actual de violență a apărut din suspiciunea că această comunitate creștină din Narayanpur a convertit hindușii din zonă.

Convertirea este un subiect delicat pentru BJP, în special în comunitățile tribale din Chhattisgarh.

Cel puțin zece state conduse de BJP au adoptat legi anti-convertire din 2018, făcând ilegală convertirea la creștinism sau islam. Dar criticii acestor legi, precum observatorul nostru Irfan Engineer, susțin că ele contravin Constituției Indiei, care afirmă că India este stat laic care asigură libertatea religioasă.

Este decizia fiecărei persoane să aleagă religia pe care o dorește. Legea indiană, Constituția Indiei, dă această libertate fiecărui cetățean de a se converti și de a urma religia pe care dorește să o practice”, spune el.

Membrii BJP și afiliații altor grupuri naționaliste hinduse s-au plâns, de asemenea, că unele comunități tribale primesc beneficii destinate altor triburi, în ciuda faptului că s-au convertit la creștinism sau islam. În ciuda acestor plângeri, nu există nicio lege care să împiedice comunitățile tribale să-și păstreze statutul în timp ce practică alte credințe religioase.

 

„Elitele politice se folosesc de religie”

Experții susțin că astfel de atacuri sunt în creștere din 2014, când BJP a venit la putere în India. Infracțiunile împotriva comunității creștine au crescut cu 60% între 2016 și 2019, potrivit unui raport al Persecution Relief, care urmărește violența împotriva creștinilor din India.

Ashok Swain este profesor de cercetare pentru pace și conflict la Universitatea Uppsala, din Suedia:

Există mai multe motive pentru violența interreligioasă în India: economice, istorice, lingvistice etc. Totuși, motivul principal este cel politic. Elitele politice folosesc religia pentru a mobiliza sprijinul politic, iar ura și violența facilitează acest tip de mobilizare.

Atacurile asupra creștinilor au loc pe tot parcursul anului, dar cresc de Paște și Crăciun. De asemenea, ar trebui luată în considerare și creșterea numărului de atacuri în statele Chhattisgarh și Karnataka în perioada Crăciunului, întrucât în aceste două state vor avea loc în curând alegeri. Studiile au arătat că revoltele și atacurile împotriva minorităților au ajutat partidul naționalist hindus BJP să obțină mai mult sprijin electoral.”

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24