Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atacul de la Dnipro, mărturia unei supraviețuitoare

dnipro.jpg

Pompieri ucraineni printre ruinele blocului de locuințe distrus de artileria rusă la Dnipro, ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
© AP - Evgeniy Maloletka via rfi.fr

Bilanțul pierderilor umane după atacul cu rachete rusești care a distrus un bloc de locuințe la Dnipro, Ucraina, a ajuns la 40. „Treizeci și nouă de persoane au fost salvate, 75 au fost rănite”, a transmis guvernatorul regiunii, Valentyn Reznichenko, pe rețelele de socializare, care a adăugat că soarta altor 35 de locuitori ai clădirii este încă „necunoscută”. Kremlinul continuă să nege că blocul ar fi fost lovit de forțele rusești.

Corespondenții RFI Aabla Jounaïdi și Boris Vichith au vorbit cu o supraviețuitoare, fostă locatară a blocului distrus:

În cămașă de noapte, abia acoperită cu o haină, Elena, suspină. Își imaginează ce este mai rău pentru prietena ei Oxana și fiica ei. Locuiau în blocul care s-a prăbușit: „Copiii noștri au crescut aici, în această curte, împreună. Oxana și-a pierdut deja soțul. Ieri, în timp ce era la muncă, fiica ei de 10 ani era acasă”.

Aceste cuvinte ne-au fost spuse de Elena în rusă. Dar astăzi, mai mult ca oricând, nu vrea să-l audă pe Vladimir Putin dându-se drept apărător al vorbitorilor de limbă rusă: „El, salvatorul? Vreau să moară. Vorbesc ucraineană prost, pentru că m-am născut în Rusia, la Rostov. Dar toată viața mea este aici. Vreau să spun: iubesc Ucraina. Cred în victoria noastră”, spune ea din nou.

„Fie ca rudele mele din Rusia să ne audă durerea. Nu mai vorbesc cu mine. Ei nu înțeleg ce se întâmplă aici. De ce copiii noștri trebuie să trăiască în frică? În pivniță, temându-se de bombe, și să vadă toate astea? De ce trebuie să se teamă nepoata mea de sirene?„

Vorbește suspinând, în timp ce o supraviețuitoare e scoasă dintre ruine de către salvatori. După lovitura de la Dnipro, Statele Unite au denunțat „un nou exemplu de război brutal și barbar purtat de Rusia împotriva poporului ucrainean”. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a asigurat că „vom continua să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra”. La o conferință de presă comună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, a cărui țară prezidează în prezent UE, a condamnat acest „atac îngrozitor”, o adevărată „crimă de război”, subliniind printre victime se numără și mulți copii.

„Forțele armate ruse nu bombardează clădirile rezidențiale sau infrastructura civilă, ci țintele militare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care susține că racheta care ar fi căzut asupra clădirii era o rachetă ucraineană de apărare aeriană.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de rfi.fr.