Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bâlbâiala autorităților locale în cazul femeii omorâte de câini, lângă Lacul Morii

instant_deces_caini_ogn_2752_inquam_photos_sabin_cirstoveanu.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Acest fapt se întâmplă și în cazul femeii care a murit  sâmbătă, sfâșiată de câini, în apropierea Lacului Morii din Capitală. Femeia a fost găsită de polițiști pe câmp, la 270 de metri distanță de cea mai apropiată locuință și la 300 de metri distanță de cel mai apropiat punct de digul Lacul Morii- zona neamenajată, aflată la granița cu comuna Chiajna. 

Aceeaşi femeie fusese victima unui atac al câinilor, exact în acelaşi loc, cu aproximativ 10 luni în urmă. Oamenii din zonă spun că zeci de câini umblă în haite în zonă de multă vreme. În timp ce devine tot mai clar că acest sector a scăpat de sub control animalele agresive, autorităţile dau vina una pe alta. Poliţia locală a sectorului 6 neagă că ar fi primit vreo sesizare şi dă vina pe Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor. Reprezentanții autorității spun că sunt dovezi că nu a fost sprijiniți de poliţia locală. 

Astăzi, 30 de jandarmi și angajați ai  Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor au fost trimiși cu arme cu tranchilizant să captureze câinii care au ucis, sâmbătă, femeia. Au fost identificați 8 câini, însă numai doi dintre ei au fost prinși, plus câțiva pui, a spus purtătoarea de cuvânt a autorității, Cătălina Trănescu.

 Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor  dă vina pe poliția locală pentru că i-a verificat pe proprietarii de animale din zonă, în condițiile în care în apropiere de locul în care a fost ucisă femeia se află și o stână.

Vestea morții femeii, i-a bulversat pe membrii clubului de sport montan din care făcea parte. Președintele Asociației Alpin Club Pro-Mont București, Robert Mureșan: 

 Gabriela Firea, fost primar al Capitalei şi actual ministru al Familiei, a reacţionat imediat, după ce o femeia a fost omorâtă de câini. Într-o postare pe pagina sa de socializare, demnitarul a precizat că: ”asistăm la pierderea unei vieți, într-un mod îngrozitor, din cauza haitelor de câini vagabonzi lăsate să terorizeze Capitala!”

Destul de târziu, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a anunţat că a demarat o anchetă internă: "Nu mă spăl pe mâini! Nu m-am spălat niciodată pe mâini, cu atât mai puțin acum, cu moartea tragică, în condiții înfiorătoare, a femeii. Am cunoscut-o, chiar pe Lacul Morii, spre insulă. Ieșise la alergat. A participat și la acțiunea de curățenie, am igenizat împreună zona. Am discutat despre proiectele viitoare, până unde și cum vom face cu viitorul parc. Vestea cumplită m-a dat peste cap, efectiv... nu am cuvinte. Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!!”

Primarul și-a justificat întârzierea reacției, spunând: ”Nu am ieșit public până acum deoarece am așteptat să văd poziția Primarului General, cel care decide politicile ASPA, aloca bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor.”

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a trimis astăzi Primarului General o scrisoare prin care îi cere să convoace URGENT o ședință cu toate primăriile de sector, pentru a discuta și stabili măsurile ce trebuie luate rapid în vederea soluționării problemei periculoase a căinilor fără stăpân.

Totodată, în postarea sa pe Facebook, Negoiță a declarat că își exprimă, în numele comunității Sectorului 3, toată deschiderea și disponibilitatea de a ajuta activ la soluționarea acestor probleme.

Ce trebuie făcut, atunci când suntem atacați de câini? Câteva recomandări vin din partea lui Liviu Orghidan, specialist în dresajul canin.

 Bâlbele autorităţilor nu alină cu nimic suferinţa familiei celei care și-a pierdurt viața.