Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cei "5D" ai manipulării și dezinformării online. Cum poate răspunde Europa?

disinfo.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / EU vs Disinformation

Uniunea Europeană lansează o nouă platformă pentru a contracara campaniile de dezinformare ale Rusiei și Chinei, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la efectele acestor practici. Decizia vine în urma unui raport alarmant al Stratcom, oficiul european care se ocupă acum de contracararea dezinformării, care arată inclusiv că actori străini, precum Rusia și China, folosesc tehnici tot mai sofisticate de dezinformare.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat marți că un Centru de analiză și partajare a informațiilor va urmări manipularea informațiilor de către actorii străini, urmând să se coordoneze cu cele 27 de țări ale UE și cu comunitatea mai largă a ONG-urilor.

Știți povestea cu discursurile lui Volodimir Zelenski fabricate în studiouri de televiziune, în timp ce el s-ar afla oriunde altundeva, numai în Ucraina, nu? Dar povestea cu Zelenski consumator de droguri? Dar pe aceea cum că președintele de la Kiev ar fi oferit Congresului american un drapel al Ucrainei cu însemnele SS?

Sunt minciuni și manipulări deja demontate, dar aproape nu trece o zi fără ca altele, poate și mai ingenioase, să-și facă loc în mediul online.

 

Uniunea Europeană încearcă să reacționeze

Un oficial al Serviciului European de Acțiuni Externe, citat de Politico, a declarat că astfel de campanii de manipulare vor fi analizate de o platformă descentralizată care va include ONG-urile specializate în combaterea dezinformării, guvernele și agențiile de securitate cibernetică.

Aceasta va permite o mai bună înțelegere a amenințărilor și narațiunilor de dezinformare precum și acțiuni mai rapide de răspuns și contracarare.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, Borrell a avertizat, de asemenea, asupra unui „nou val" de dezinformare prin intermediul imaginilor, videoclipurilor și site-urilor web fabricate, care se prezintă drept instituții media și se răspândesc - potrivit oficialului european - cu „de cinci ori viteza luminii pe rețelele sociale și serviciile de mesagerie".

Într-un prim raport, publicat la începutul acestei luni, Stratcom, oficiul european care luptă contra dezinformării, a remarcat că cea mai mare parte a informațiilor manipulative din 2022 s-a concentrat pe narațiunile care susțin invazia rusă a Ucrainei.

Tehnicile de uzurpare a identității devin mai numeroase și sofisticate. Multe publicații își văd adesea stilul copiat, ceea ce induce publicul în eroare.

De exemplu, au fost imitate pagini de copertă ale unor reviste satirice europene precum Charlie Hebdo din Franța, Titanic din Germania sau El Jueves din Spania, pentru a ataca Ucraina și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenskyy.

Citește și: Măsurile UE împotriva dezinformării rusești au venit prea târziu. ”Mașinăria rusească” nu mai depinde neapărat de Kremlin (cercetător)

Au fost lansate videoclipuri imitând canalele tv internaționale Aljazeera și Euronews care susțineau în mod fals că suporteri de fotbalul ucraineni ar fi reținuți la Doha din cauza comportamentului nazist în timpul Cupei Mondiale. Sau că  un grup de ucraineni a mers la o casă de licitații germană pentru a distruge opere de artă rusești. Astfel de incidente nu sunt redate doar într-o singură limbă, conținutul lor este tradus și amplificat în mai multe limbi.

Dar ce vor să obțină acești actori prin acțiunile lor constante de manipulate și distorsionare?

Raportul vorbește despre un așa-numit 5D - Dezmințire, Distorsionare, Distragere, Demotivare, Divizare.

Dezmințire, prin respingerea acuzațiilor și denigrarea sursei – "uite cine vorbește";  Distorsionare: prin a schimba subiectul, a-l întoarce pe dos și a schimba povestea ; Distragerea, prin a îndrepta atenția către un alt actor sau narațiune- "de ce vorbiți despre Ucraina și nu despre bombardarea Iugoslaviei de către americani?" ;  Demotivarea: pentru a ameninţa şi a speria adversarii - " ce vreți voi, vreți război cu Rusia, vreți bomba nucleară?"; Divizare: pentru a crea conflicte și a extinde diviziunile în interiorul comunităților.

Așa că, atunci când veți întâlni în mediul online comunicări cu un astfel de potențial, mai gândiți-vă și încercați să le verificați. S-ar putea să aveți surprize.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 8 februarie 2023