Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armata română a ”relocat” tehnică militară la frontiera cu Republica Moldova? Fals!

fake_news_tancuri.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Ministerul Apărării Naționale

Sisteme de apărare antiaeriană românești prezente în anul 2022 la repetițiile pentru ceremonia militară de Ziua Națională a României sunt prezentate în mod fals ca îndreptându-se în prezent către granița cu Republica Moldova, avertizează Ministerul român al Apărării, citat de hotnews.ro.

Într-un mesaj postat marți pe Facebook, MApN semnalează apariția în mediul online a unei știri false cu privire la o așa-zisă „relocare” recentă a unor sisteme de apărare antiaeriană din dotarea Armatei României către frontiera cu Republica Moldova.

 

Materialul video folosit în postările pe acest subiect realizate pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme Himars și Gepard din dotarea unor unități militare românești, a fost realizat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în centrul orașului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, precizează Ministerul Apărării.

”În mod fals, cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept „mutarea sistemelor de apărare antiaeriană românești către frontiera cu Republica Moldova, în această dimineață” (subl. ns.).

Partea pozitivă și încurajatoare a acestei situații este că mulți dintre utilizatorii care au postat comentarii la această postare au observat că materialul video este, în fapt, o înregistrare veche, au indicat corect și locația reală a filmării, fiind chiar apeluri către utilizatori să nu (re)distribuie aceste informații false.

Vă reamintim că puteți verifica veridicitatea unor informații de acest gen, cu caracter senzaționalist și cu tentă panicardă, consultând sursele oficiale”, a mai transmis Ministerul Apărării Naționale.