Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un val de interdicții pentru Tik Tok, în Uniunea Europeană

tiktok.jpg

Sursa imaginii: 
AP - Kiichiro Sato

După ce, acum două săptămâni, Comisia Europeană a decis ștergerea aplicației TikTok de pe dispozitivele de lucru ale angajaților, un val de interdicții s-a declanșat în instituțiile de la Bruxelles și nu numai. După cum transmite Euronews, printr-un adevărat efect de domino, tot mai multe instituții europene pun în aplicare interdicția.

TikTok este deținută de ByteDance, companie cu sediul la Beijing, iar aplicația stârnește îngrijorări serioase cu privire la încălcări ale vieții private, spionaj și transferuri de date către Partidul Comunist Chinez.

În mod clar, Tik Tok a devenit o aplicație ostracizată în capitala Uniunii Europene. După Comisia Europeană, și Consiliul UE, și Parlamentul European, și Serviciul European de Acțiuni Externe (serviciul diplomatic al UE) au interzis aplicația.

Cele două organisme consultative principale ale Europei - Comitetul European al Regiunilor (CoR) și Comitetul Economic și Social European (CESE) - au urmat, de asemenea, acest exemplu, au declarat oficiali pentru Euronews.

A venit apoi rândul Curții de Conturi Europene, organismului de supraveghere bugetară cu sediul la Luxemburg.

Ombudsmanul European, a interzis, de asemenea, TikTok pe dispozitivele corporative, câtă vreme securitatea sa cibernetică este gestionată de Parlamentul European.

 

Dar de ce acest val de interdicții?

Suspiciunile legate de TikTok sunt departe de a fi noi și au crescut în ultimii ani, pe măsură ce platforma a devenit un fenomen global. Aplicația a atras milioane de adolescenți, în timp ce relațiile dintre Occident și China s-au deteriorat brusc.

Temerile au crescut la începutul lunii noiembrie, când TikTok a recunoscut că datele personale ale utilizatorilor europeni ar putea fi accesate de unii dintre angajații săi din China.

În același timp, o lege din 2017 impune tuturor cetățenilor și organizațiilor din China să "sprijine, să ajute și să coopereze" cu serviciul de informații al țării. De asemenea, legea ar putea impune companiilor chineze, inclusiv sucursalelor lor din străinătate, să predea date guvernului central, dacă li se cere.

Aceste prevederi intră în contradicție cu legislația europeană privind protecția vieții private și protejarea datelor personale. Europenii se tem de o posibilă ingerință a statului chinez, care aplică metode draconice de supraveghere electronică asupra propriei populații.

Niciuna dintre instituțiile UE nu a menționat în mod explicit Partidul Comunist Chinez sau guvernul de la Beijing ca fiind un factor în luarea deciziilor, deși legătura implicită transpare în fiecare anunț, comentează Euronews.

Aplicația și-a clamat în repetate rânduri independența față de guvernul chinez și s-a angajat să protejeze "datele celor 125 de milioane de persoane din UE care vizitează TikTok în fiecare lună".

În timp ce interdicțiile au apărut aproape sincronizat, ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană, Fu Cong, a condamnat interdicțiile. Într-o postare pe Twitter, el s-a  declarat "foarte dezamăgit" și a îndemnat UE să respecte principiile economiei de piață și concurența loială.

Totuși, după cum remarcă jurnaliștii de la Euronews, zeci de site-uri și aplicații occidentale, inclusiv Twitter, unde ambasadorul chinez și-a scris mesajul  către europeni, sunt blocate în China, în conformitate cu politica strictă de cenzură a internetului din această țară.

Dar Tik Tok nu este singura aplicație aflată în vizorul instituțiilor europene.

Whatsapp s-a angajat la mai multă transparență, ca urmare a unei plângeri împotriva unor controversate modificări ale condițiilor de utilizare și politicii de confidențialitate, scrie publicația franceză Le Progres.

Comisarul european pentru protecția consumatorilor, Didier Reynders, a cerut WhatsApp să se conformeze normelor UE, să informeze utilizatorii cu privire la orice modificare a contractului și să le respecte opțiunile în loc să le ceară de fiecare dată când deschid aplicația.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 8 martie 2023