Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum reînflorește propaganda pro-rusească pe Twitter. Cazul Stew Peters (analiză France24)

intox.jpg

Sursa imaginii: 
Capturi de ecran Twitter via France24

În decurs de o săptămână, influencerul american de extremă dreaptă, Stew Peters, a postat cel puțin trei mesaje cu informații false despre războiul din Ucraina care au strâns milioane de vizualizări. Autorul afirmă că războiul este unul „fictiv, iar daunele materiale sunt exagerate de către cei din mass-media. Contul de Tweeter al lui Stew Peters a fost inițial închis, dar apoi redeschis odată cu preluarea platformei de către Elon Musk. Tweet-urile lui Stew Peters au milioane de vizualizări și produc venituri generoase pentru platformă din mediatizarea unei ficțiuni pro-rusești, notează redacția Les Observateurs a postului francez de televiziune France24, care demonstrează că informațiile difuzate de Peters sunt false.

”Dublura” lui Zelensky

O primă înregistrare video postată pe Twitter la data de 26 februarie de Stew Peters, influencer și prezentator TV american, îl înfățișează pe președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky urcând alături de Joe Biden scările Palatului Mariinsky din Kiev în ziua de 20 februarie. În spatele lor, un bărbat care seamănă cu președintele Zelensky îl urmează până într-un anumit punct, după care se oprește. Stew Peters consideră că acest bărbat ar fi o ”dublură” a președintelui ucrainian.

Zvonul conform căruia Zelensky s-ar folosi de o dublură s-a răspândit printre propagandiștii regimului lui Putin. Printre aceștia se numără  și vedeta Vladimir Soloviev, care susține pe canalul său de Telegram că această dublură îi ține uneori locul președintelui, cum ar fi în timpul deplasărilor sale în zonele de risc Bahmut și Herson.   

Stew Peters  nu face altceva decât să distribuie o înregistrare video virală, preluată de un număr mare de conturi pro-rusești, însoțită de mesaje similare pe Twitter.  

În realitate, în înregistrare apare garda de corp a lui Zelensky, Maxim Donets. Acesta poate fi recunoscut și în fotografii din timpul vizitei oficiale făcute de reprezentanții ziarului polonez Fakt. În fotografiile realizate de Associated Press, putem observa că garda de corp are o constituție similară cu cea a lui Zelensky, dar trăsăturile feței diferă.

Garda de corp a lui Zelensky apare în multe alte fotografii, precum cele făcute în august 2022 în timpul vizitei lui Boris Johnson la Kiev. Conform presei ucrainene, Maxim Donets a fost numit în 2019 șef al serviciului de securitate prezidențială.

Distrugerile din Ucraina, o ”farsă”?

Captură ecran Twitter / Stew Peters

Într-un alt tweet, cu peste 17 milioane de vizualizări, Stew Peters a distribuit două fotografii ale unui imobil din Ucraina. În prima fotografie, făcută în februarie 2022, clădirea apare distrusă, în timp ce în cea de-a două, făcută la un an distanță, aceasta apare într-o condiție bună.

Influencerul american concluzionează că imobilul nu a fost niciodată atins de bombardamente și că războiul din Ucraina este o farsă, deoarece restaurarea unei clădiri în timpul unui conflict în plină desfășurare ar fi imposibilă.

Distrugerea acestui imobil din Kiev  a fost documentată pe larg de mass-media în februarie 2022.

Trupele rusești s-au retras din Kiev încă de la sfârșitul lui martie 2022, iar clădirea a putut fi reconstruită începând cu luna mai a aceluiași an, după cum arată un ziar ucrainian care s-a documentat despre etapele restaurării clădirii.

 

Zelensky la parada LGBTQ+ de la New York?

Captură ecran Twitter / Stew Peters

Într-un alt tweet publicat pe 23 februarie, Stew Peters afirmă că președintele ucrainian și fostul său consilier Oleksiy Arestovytch au participat la parada LGBTQ+ din New York în anul 1999.

El face această afirmație pe fondul unei fotografii care înfățișează doi bărbați deghizați în costume militare și purtând peruci, bărbați care ar semăna cu președintele și consilierul său. „Comediantul gay [...], astăzi președinte”  al Ucrainei se distra pe vremea aceea la New York. Un motiv întemeiat pentru a oferi 100 de miliarde de dolari unei țări corupte care nu reprezintă nimic pentru libertatea și prosperitatea noastră”, comentează Stew Peters. Tweet-ul a avut peste 889 000 de vizualizări, după care a fost șters.   

O căutare inversă după imagine  permite găsirea imaginii originale, realizată în timpul paradei LGBTQ+ din New York din anul 2006. Putem observa în imaginea originala că cei doi bărbați nu sunt președintele Ucrainei și consilierul său, fiind vorba doar despre o modificare în Photoshop.

Imagine de la Gay Pride din New York, 2006. © Thomas Hobbs via France24

Stew Peters este creatorul Stew Peters Show, o emisiune publicată direct pe site-ul său personal, în care transmite teorii ale conspirației despre Covid-19. De la începutul războiului din Ucraina acesta transmite informații false, în acord cu discursul Kremlinului.

Într-un tweet publicat de contul Right Wing Watch, care monitorizează activitățile grupurilor de extremă dreaptă, Stew Peters a făcut o paralelă între manifestanții pro-Trump care au ocupat Capitoliul Statelor Unite ale Americii și locuitorii pro-ruși care trăiesc în Ucraina....

 

Articolul France24 integral aici

Traducere de Cornelia Mohora