Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Republica Moldova - A fost dejucat un plan de destabilizare a țării pus la cale de Moscova

protest.png

Sursa imaginii: 
captura Facebook

Poliția Republicii Moldova a anunțat duminică faptul că a reușit să dejoace un plan de destabilizare a situației din țară pus la cale de Rusia după infiltrarea unui agent în guparea de diversioniști, fiind arestate zeci de persoane implicate.

 

Chişinăul se pregăteşte de noi proteste organizate de partidul oligarhului fugar Ilan Şor. Poliţia Republicii Moldova anunţă că are informaţii că la protestul de astăzi se intenţionează organizarea unor acţiuni de destabilizare şi dezordine în masă. La prânz, presa din R. Moldova a anunțat că ieșirea din Bălți spre Chișinău este blocată de simpatizanții Partidului ȘOR. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, o persoană venită din Rusia acum 3 zile avea obiectivul de a pregăti acțiuni destabilizatoare, sub coordonarea directă a unei persoane aflate în Federația Rusă.

Întrebată dacă există risc de destabilizare la protestul de mâine, președinta republicii Moldova, Maia Sandu. a declarat:

Anterior, deputata Partidului ŞOR Marina Tauber anunţa că astăzi protestatarii vor fi „şi mai mulţi” decât pe 19 şi 28 februarie. Manifestanții vor să vină astăzi în faţa Parlamentului pentru a cere, din nou, ca guvernul să le plătească integral facturile pentru lunile de iarnă. De asemenea, potrivit unei declaraţii a Partidului ŞOR, protestatarii vor cere guvernării să spună clar „Nu războiului în Moldova”, fără a preciza la ce se referă.

Câteva autocare și microbuze cu protestatari, atât din nordul Republicii Moldova, cât și municipiul Bălți, care au pornit spre Chișinău, au fost oprite de polițiști. Cei aflați în autocare au blocat traseul. Protestatarii solicită majorarea pensiilor, anularea legii cu privire la schimbarea sintagmei "limba moldovenească" în "limba română" și demisia guvernului. Oamenii mai vor ca statul să le achite integral facturile pentru sezonul rece. O acțiune similară are loc și în orașul Cupcini, raionul Edineț. 

Până în acest moment au fost înregistrate 4 alerte cu bombă in capitală, informația parvenind de la aceeași persoană, anunță Poliția Republicii Moldova.