Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Când vor fi gata spitalele finanțate prin PNRR?

Alexandru Rafila.jpg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Sursa imaginii: 
Facebook/Alexandru Rafila

În această lună va începe semnarea contractelor pentru cele 27 de obiective incluse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a anunțat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

„În această lună începem să semnăm toate contractele pentru cele 27 de obiective incluse în PNRR - mă refer la cele de asistenţă medicală spitalicească. Lista este cunoscută, a fost aprobată de Guvernul României pe baza unor criterii care au fost transparente. Contractele de finanţare vor prevedea, după caz, proiectarea şi construcţia. Sunt unii la care proiectul există deja şi acolo el practic o să fie doar construcţia sau dotarea acestor unităţi spitaliceşti”, a declarat, luni, într-o conferință de presă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Când ar putea fi gata aceste spitale? ”Îmi doresc ca a doua parte a anului 2026 să ne găsească cu toate aceste obiective realizate. Sigur că depinde foarte mult şi de aplicant ca să aibă succes”, a adăugat acesta. 

Lista celor 27 de spitale care urmează să primească finanțare prin PNRR:

1. Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

2. Construire secții la Spitalul nr. 2 din Vaslui.

3. Spitalul Județean de Urgență Bistrița - extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi.

4. Finalizare proiectare și execuție Pavilion Municipal Bacău și integrarea în ansamblul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău.

5. Spital județean de Urgență Giurgiu – spital nou etapa I (secțiile oncologie și neurologie).

6. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia - relocarea și modernizarea activității secției de onologie și inființare compartiment cardiologie intervențională.

7. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi PneumoftiziologieBraşov - un nou corp de clădiri.

8. Construire corp nou - Departament Sănătatea mamei și copilului, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei, Constanţa.

9. Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, județul Neamț, cu funcțiuni și tehnologii inovative pentru protejarea climei și digitalizare.

10. Construire și dotare corp clădire destinat secțiilor de boli infecțioase și pneumologie, Oradea.

11. Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalui Municipal Dr. Teodor Andrei din Lugoj.

12. Institutul Regional de Oncologie Timișoara.

13. Construcție nouă: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof.Dr.C.C. Iliescu, București.

14. Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Balotești – modernizarea infrastructurii.

15. Extinderea aripilor A1, A4 ale Spitalului Universitar de Urgență București cu regim de înălțime P+6E, amenajări parcări exterioare.

16. Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou - secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.

17. Realizare pavilion nou-bloc chirurgical politraumă din cazarma 1044 Sibiu.

18. Lucrări de investiții și intervenții în cazarma 705, Pitești.

19. Construcția de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie, Arad – unități noi.

20. Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodariei apă.

21. Sediul nou pentru Spitalul de Urgență al MAI "Prof. Dr. Dimitrie Gerota".

22. Pavilion de medicină operațională-politraumă în cazarmă 1053 Craiova.

23. Policlinica municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța - spital nou.

24. Laborator de radioterapie Spitalul Județean de Urgență Pitești.

25. Realizare pavilion nou medicină operațională politraumă D=P=4E, drum acces și rețele în cazarma 646, Brașov.

26. Centrul de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei Zerlendi (Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta), Bucureşti - spital nou.

27. Construire centru de psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, București.

Ministrul Sănătății a mai spus că ANDIS va coordona împreună cu Ministerul Sănătăţii activitatea de construcţie a celor trei spitale regionale şi încă trei obiective din totalul de 27, iar celelalte vor fi făcute de către fiecare beneficiar cu C.N.I sau alt operator care câştigă o astfel de licitaţie.